X
 
 

Парламентът реши: Няма да се закриват пощенски станции

1972 0
photo of Парламентът реши: Няма да се закриват пощенски станции
Снимка: БГНЕС
Народното събрание отхвърли редакционни поправки в параграф 24 на Закона за пощенските услуги. Така пощите в малките населени места с под 800 жители ще продължат да поддържат целодневна станция, персонал и разходи.

Текстът в проектозакона за пощенските услуги, предвиждащ пощенски станции да има само в населени места с над 800 жители, отпадна от законопроекта след настояване от БСП.

Хем оскъпяване на куриерите, хем държавата реши да им търси милиони

Обикновените пощенски услуги, предлагани от частните куриерски фирми, поскъпват с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява Д...

В крайна сметка "за" предложението на БСП текстът да отпадне гласуваха 99 народни представители, 25 гласуваха против, а 50 се въздържаха.

Според правителствения проект операторът, предлагащ универсална пощенска услуга (какъвто в момента е държавното предприятие "Български пощи" ЕАД) трябва да поддържа "най-малко една стационарна пощенска станция в населени места с население от 800 до 15 000 жители".

В сегашния текст на закона няма такава конкретизация като единствено се казва, че гъстотата на точките за достъп до пощенската мрежа отчитат нуждите на потребителите. Това породи опасения, че малките населени места с под 800 жители ще останат без пощальони.

Дебати

В хода на дебатите в пленарната зала депутати от БСП извадиха и други аргументи срещу изменението на текста.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пощенските услуги

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пощенските услуги. Измененията са внесени от Министерски съвет и „за“...

Зам.-председателят на комисията по транспорт Георги Свиленски попита какъв е смисълът да се поставят ограничения на българския държавен оператор.

Според него целта е друга - след като през 2025 г. изтече договорът на "Български пощи" за предоставяне на универсална услуга, лицензът да бъде даден на друг оператор като междувременно държавната компания излезе от малките населени места.

Колегата му от транспортната комисия и депутат от ГЕРБ Станислав Иванов каза, че действително ще се избере нов оператор, но това отново могат да бъдат "Български пощи". Според него притесненията на БСП няма смисъл да се дискутират.

Срещу поправката се обяви бившият кмет на Смолян, а сега народен представител от левицата Дора Янкова. „Държавата трябва да погледне с двете очи. Да не се пипат пощенските клонове, това не е полезно“, каза тя.

На призива към колегите ѝ от управляващата коалиция за помощ се отзоваха представители на „Обединени патриоти“. Павел Шопов от „Атака“ заяви:„Тук не става въпрос дали са ефективни и дали печелят. В бранша поникнаха много фирми, печалбите са високи и искат нишата да бъде опразнена“, заяви Павел Шопов.

Държавните пощи ще могат да закриват клонове

Пощите ще може да са по-гъвкави в управлението на услугите си в малките население места. Депутатите от транспортната комисия гласуваха ...

Оказа се, че първото работно място на Емил Димитров-Ревизоро от НФСБ е било в „Български пощи“. Той също защити бившите си колеги. „Те са единствената връзка на българското население със света. Това е социална дейност, да видим колко ще струва и да не я закриваме“, категоричен бе народният представител.

Председателят на парламентарната транспортна комисия Халил Летифов запозна депутатите, че има уверението на министъра на транспорта Росен Желязков, че няма да се закриват пощенски клонове.

"Български пощи" сега имат около 3000 станции в страната, а около 300 хил. души получават пенсиите си в дома си. В селата, където няма поща, доставките стават от междуселищен пощальон.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
3-те зодии, които НЕ прощават

Има хора, които не прощават и вечно помнят хората и действията им, които са ги обидили или наранили. Тези хора определено могат да бъдат наречени...