Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партия "Помак" се създава, за да се откраднат пари, смята Красимир Каракачанов

26 ноември 2013, 10:14 часа • 34305 прочитания

В партия ”Помак” искаме да спрем със статуквото. Ще поканим всички етноси на масата, за да изградят нов модел на политика и на развитие на България. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Ефрем Моллов, основател на най-новата политическа партия в страната.

„В последните години България се превърна в разграден двор и всеки може да си прави каквото си иска, да си измисля каквото си иска”, каза от своя страна Красимир Каракачанов, председател на ВМРО. Каракачанов добави, че това е група хора, които искат да изкарат едни пари и да разделят нацията.

По думите му по Конституция подобна партия не би трябвало да съществува, защото откровено се говори за етнос. „Книгата, която г-н Моллов е написал, е научна фантастика, опит да се даде историческа обосновка на тази партия”, добави Каракачанов. Според него 24 години различни хора се опитват да ни разделят и разединяват.

"В книгата му християните са описани като хора - демони. В нея откровено се говори за етнос, тя цели да се докаже, че българските мохамедани са отделен етнос. Това е все едно да кажеш, че шопите са отделен етнос", каза още председателят на ВМРО и попита Моллов дали е вярно, че е уволнил две жени, работещи за него, само защото изповядват християнска вяра.

Теорията за помашкия етнос

Моллов отговори на Каракачанов, че не сме единна нация, а сме сбор от етноси. Той дори цитира Христо Ботев, който пише, че „народонаселението е от българи, помаци и власи”. „Четете си Ботев и не ми говорете, че няма помаци”, добави той.

Моллов уточни, че учредяването на партията ще стане факт до две седмици. Иначе на 7 юли, 2012 година в Смолян беше учреден Европейски институт "Помак", а Моллов написа и книга за помаците - "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците".

Кой обаче е Ефрем Моллов? В Родопите той е известен като крупен производител на пчелен мед. Още баща му, Елин, създава фирма "Моллов", която понастоящем има 800 пчелни семейства и кошери в Смолян, село Смилян и село Върбина. Моллов е и председател на Националната асоциация на пчеларите професионалисти в България.

В началото на годината в публикация във вестник „Дума” известната българска писателка Елена Алекова, която е родена в смолянското село Мугла, коментира труда на Моллов. Тя приложи за доказателство думите на великия везир Митхад паша, казани пред френското издание "Ревю сиантифик дьо ла Франс е дьо л'етранж" през 1878 година, за да обори тезата за „етноса помак”. „Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български", казва Митхад паша, когото Моллов определя за „помак”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес