Павлова: Няма да има застрояване на "Кара дере" и другите защитени зони и плажове по Черноморието

727
Павлова: Няма да има застрояване на "Кара дере" и другите защитени зони и плажове по Черноморието
Снимка: БГНЕС

Няма да има застрояване на “Кара дере“ и другите защитени зони и плажове по Черноморието.

Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на официалното откриване на обновения булевард „Трети март”, предаде „Фокус”.

„Проведох дълга и обстоятелствена среща с представители на екозащитните организации в духа на един добър диалог. Ние им предоставихме информация и материали и се оказа, че за много от нещата те просто не са наясно. Ние сме направили повече от необходимото да спасим и защитим „Кара дере“, подчерта Павлова.

Министърът уточни, че тази местност попада в землищата на две общини, но актовете за изключително държавна собственост на тези два плажа са факт и тяхното наименование остава „Кара дере“.

„С новия акт, на основата на вече готовата кадастрална карта, териториите и в двете землища ще са защитени и с кадастрална карта. Площта попада в пълната забрана за стопанисване и поставяне на обекти и съоръжения”, каза още Лиляна Павлова.

МРРБ само може да предложи на кмета на Бяла за строителна забрана до приемането на ОУП

В рамките на два месеца Министерството на регионалното развитие ще възложи изработването на общ устройствен план заедно с екологична оц...

По думите й, на територията зад плажа, т.нар. зона „Б“, назад във времето там са били издадени 70 разрешения за строеж за вилни селища, вили и всякакви възможни постройки. Тя обясни, че вече не само са изтекли, но и не могат да бъдат подновени, така че там строителство също вече не може има. „Единственото, което може да бъде направено, е ажурна ограда, с която само се отделя терена“, обоснова се министър Павлова.

Тя се обърна към организациите с думите да не се притесняват от Общия устройствен план, който ще се разработва. Министърът се аргументира, че на първо място възложител ще е МРРБ, и второ, защото с него няма да се вземат предвид подробните устройствени планове, които са били приети без екологична оценка.

„И тъй като ПУП-а зад „Кара дере“ не е приет в изпълнение на законите за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда, и няма екологична оценка, няма да е част от ОУП ведно с още няколко ПУП-а. Бъдещият изпълнител на ОУП ще трябва да прецени цялата територия на Бяла, накъде общината може да се развива, защото пък от друга страна няма пречки Бяла да се разширява и развива, но не е задължително това да е само към „Кара дере“ и плажа. Бяла може да се развива без да се засяга територията на тази местност", каза още министър Павлова.

По отношение на проекта по фонд „Солидарност“ за отводнителните дерета в кв. „Аспарухово“ министър Лиляна Павлова отбеляза, че навсякъде общините и бенефициентите, които получиха финансиране по Фонд „Солидарност“, срещат два проблема. „Тъй като това са спешни и аварийни дейности, които трябва да бъдат възлагани навсякъде, са на принципа на инженеринга, което допълнително забавя процеса, тъй като трябва да има допроектиране, първо на това, което трябва да се направи, а след това строителство. Много често, в 99% от случаите, има обжалване на процедурите. То от своя страна води до абсолютно забавяне в проектите и тяхното изпълнение. Аз се надявам, че максимално бързо ВАС или ще даде предварително изпълнение на Варна или ще приключи жалбата по делото за избран изпълнител, за да се започне работа”, каза още регионалният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика