Петков: България е подложена на натиск от НАТО, нужна е наша реакция на въоръжаването на Косово

1966
Петков: България е подложена на натиск от НАТО, нужна е наша реакция на въоръжаването на Косово
Снимка: Пресцентър на АБВ

Искам да декларирам готовността на ПП АБВ да започне подписка за иницииране на референдум против разгръщане на допълнителен военен контингент на територията на България.

Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията.

Чуждестранните военни от НАТО ще получават карти за временно пребиваване в България

МВР временно ще издава карти за пребиваване на служителите в структурата на НАТО. Това решиха депутатите с приемането на текстове на вт...

България трябва да реагира на въоръжаването на Косово от САЩ, заяви още лидерът на лявата партия.

„Имаме основание да считаме, че България е подложена на натиск за разполагането на допълнителни военни контингенти на територията на страната“, подчерта Петков.

„Ние имаме договор, с който на наша територия са разположени бази за обучение и подготовка. Те могат да обучават 2500 армейци, за не повече от 3 месеца - 5 000“, посочи той, като обясни, че каквито и други допълнителни ангажименти да се предприемат, това е престъпление за икономиката на страната. Ако се предприемат определени стъпки това може да срине нашия туризъм“, каза още лидерът на АБВ.

Като член на НАТО страната ни трябва да реагира за въоръжението на Косово от САЩ, изтъкна още председателят на ПП АБВ Румен Петков. „Косово обяви създаването на армия, НАТО и ЕС с едни плахи декларации обявиха такава стъпка за крайно неприемлива.

Тя противоречи на всички международни актове, с които голяма част от държавите признаха Косово. САЩ преминаха към въоръжаването на Косово, към доставката на оръжие и бронетехника. Как НАТО има една позиция, а ключовият член на НАТО има други действия?

Въпросът с армията на Косово стигна до Съвета за сигурност на ООН

Създаването на армия от Косово се превърна в една от главните теми по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Ясно се очертах...

Това са двойни стандарти, които са унизителни за НАТО", заяви Петков. "Като член на НАТО трябва да реагираме, защото това е в нашия регион. Никой нормален човек няма съмнение, че между Сърбия и Косово напрежението ескалира до степен военен конфликт“, коментира той.

„Косово и Албания обявиха създаването на единни гранично-пропусквателни пунктове. Албания е член на НАТО. Накъде отиваме? Имаме определена система за сигурност, Албания е кандидат член на ЕС, това означава пряк достъп на Косово до тези база данни. Никой не се противопоставя, обявява се като първа стъпка за премахване на границите. Двойните стандарти достигат своя връх“, коментира Румен Петков.

Той припомни как преди 10 години страната ни е приела закон, който според него е унищожил разузнавателната ни система. „Извадихме имената на хора, които са заложили живота си в името на България, защо НАТО тогава не реагира? Тогава всичко това беше подминавано. Като член на НАТО днес какво правим?

Не е тайна, че разузнаването и контраразузнаването в България имат тежки проблеми в набирането на кадри, защото никой не знае кой утре ще извади списъците“, посочи лидерът на АБВ.

Напрежението в региона рязко ескалира и АБВ е единствената политическа партия в страната, която реагира, каза Румен Петков в първата за годината пресконференция на АБВ.

Борисов към Джон Съливан: Напълно изпълняваме поетите ангажименти към НАТО

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха с...

„Анализът ни показва,че последните години дават основание за тревожния извод, че действащите от Втората световна война насам инструменти за решаване на международните конфликти не работят.

Това води до срив на доверие в институциите, недоверие към организациите и примерите за това не са малко. Системната криза в Близкия Изток, сблъсъкът Косово-Сърбия, проблемът в Йемен, конфликтът между Украйна-Русия, случаят Хашоги в съседна Турция.

За съжаления изводът е, че част от тези неща практически са в нашия регион и България е пряко потърпевша. Напрежението в региона рязко ескалира и единствената политическа партия, която реагира в страната ни е АБВ“, коментира Петков. По думите му не са предприети никакви действия, които да доведат до стъпки за гарантиране на сигурността на Европа и на света.

"Заплахата от възстановяване на ядреното въоръжение и противопоставяне се превръща във все по-голяма реалност“, посочи той и припомни, че на 7 ноември 2018 г. партията е предупредила, че страната ни може да е обект на контрамерки.

„Нито една институция, нито една парламентарно представена политическа сила не взе отношение по въпроса. Нещо по-лошо парламентът и правителството подминаха въпроса, а това идва да покаже, че всъщност в Народното събрание реалните проблеми, свързани със сигурността на държавата и на нашите граждани, не са коментирани“, подчерта лидерът на АБВ.

МВнР: Заместникът на Майк Помпео даде България за пример в НАТО

„Две съюзнически страни развиват отношения на стратегическо партньорство и споделят общи демократични ценности“. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика