Петков и Василев: България няма да се поддаде на изнудване

5387
Петков и Василев: България няма да се поддаде на изнудване
Снимка: Actualno.com

България няма да се поддаде на изнудване. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на пресконференция в БТА. Темата на пресконференцията на "Продължаваме промяната" бе спирането на доставките на газ за България от страна на "Газпром". Малко по-късно стана ясно, че засега няма прекъсване на руски газ за България, както и че Русия пак е пуснала газ за Полша, за която също се появи информация за спиране на доставките. 

"Днес откривам първата пресконференция на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната". Тук сме, за да изразим своите политически и икономически виждания, произтичащи от случващото се днес. В деня, в който Путин спира едностранно доставките на газ в  България, искаме да изразим следното: 

"Продължаваме промяната" е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Бългжарският интерес означава независима България, свободна България, просперираща България. За съжаление в близкото и по-далечно минало в България Русия е третирала България като пета колония. В България има много политически, икономически кръгове, които пряко защитават нейните интереси. "Продължаваме промяната" ще е партия, която ще защитава отново само българските интереси и това означава пълна независимост, бидейки част от европейското семейство", коментира Кирил Петков. 

Той изрази убедеността си, че зад руските интереси стоят похарчените 3 млрд. лв. за "Турски поток" и предложението за газова централа като част от Плана за възстановяване, отказът от азерски газ, забавянето на гръцката връзка. "Както виждате последните 3 месеца гръцката връзка беше построена повече, отколкото година и половина преди това. Датата, която ние сме казали, е юни месец и физически тя ще стане. Едновременно с това взимаме ясна позиция в конфликта - войната в Украйна. Не се опитваме да балансираме там, където виждаме ясна агресия от една чужда страна върху друга европейска страна. Това, което може да очаквате от "Продължаваме промяната" е ясни позиции, български интерес, суверенитет, независимост и когато говорим за този интерес, може да следите, че всяко наше действие ще бъде в полза и просперитет на нашата страна", каза още Кирип Петков.

Вицепремиерът и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира, че спирането на газа от страна на "Газпром" е едностранен акт. Според него това е нарушаване на договора между "Газпром" и "Булгаргаз". "Булгаргаз са направили плащането, както е по договор. "Газпром" са спрели газа, въпреки направеното плащане. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна по този договор. Друга страна, която е изправна. За съжаление не можем да кажем, че това ни учудва. Същият проблем имахме 2009 г., когато България беше изправна. Проблем имахме 2014 г. Имаме проблеми и сега. Като правителство очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още февруари месец. Подготовката е доста ясна и всъщност ще обясни много неща, които са се случвали през последните 12 години, а може би и повече в България", каза още Асен Василев. 

Асен Василев заяви, че незнайно защо диверсификацията на газ в България дълги години се е свързавала с прословутата гръцка връзка. "Да, това е интерконектор, по който ние ще можем да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година, плюс 2 млрд., ако го разширим, но всъщност от южна посока - от Гърция и от Турция, ние можем да доставяме общо към момента без гръцката връзка около 20 млрд. кубически метра", коментира Асен Василев. По думите му, потреблението на България е между 3 и 3.5 млрд. кубически метра. "Да се твърди, че ние нямаме трасета, по които да доставим газ извън тези, по които доставяме руски газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка, за да направим диверсификация на газовите доставки на страната, е извинение да не си направим диверсификацията. Това извинение се ползва вече 15 години. Това, което ние направихме като правителство още февруари месец е по съществуващите капацитети и връзки с Гърция и Турция резервирахме капацитети на LNG терминалите (за втечнен газ). Ако спре газът в рамките на 24 часа да можем да отреагираме и по никакъв начин това да не застраши подаването на газ към българските потребители", коментира Асен Василев. Той попита защо това не е било направено по-рано от едни предишни правителства, които са ни диверсифицирали уж 100%. 

Василев увери, че в момента, въпреки че е спряно подаването на руски газ, няма намалено потребление към българските потребители. Той уточни, че има LNG кораб, който разтоварва в терминала в Гърция и газът стига до нас без проблеми. "Проблем с  физическите доставки на газ няма. Няма проблем със съществуващите трасета. Даже и без построен интерконектор -  няма", каза Василев. 

Той напомни за отстраняването на Николай Павлов от поста изпълнителен директор на "Булгаргаз".

"Нека да ви го обясним просто. "Булгаргаз" има сключен договор за доставка на азерски газ в обем 1 млрд. кубически метра на година. Доставката на този газ за месеците януари, февруари, март щеше да идва на цени между два пъти и три пъти по-евтино от доставката на газ от "Газпром". Въпреки това и въпреки че този факт е ясен и въпреки че има трасе, по което този газ може да бъде доставен и е доставен, г-н Павлов в края на месец септември подписва анекс, с който доброволно се отказва от 60% от количествата на азерския газ докрая на юни месец тази година, като казва, че не е построена гръцката връзка", обясни Асен Василев. 

По думите му това не е случайно. Той коментира, че в началото на септември са се водили разговори на правителствено ниво в присъствието на Николай Павлов, изискан е договорът на "Булгаргаз" и е станало ясно, че газът може да бъде предоставен през алтернативно трасе, а не през гръцкия интерконектор и въпреки това 2 седмици след като е спрял да бъде служебен финансов министър, анексът е бил подписан. "Щетата за всички нас, които плащаме газ, е между 500 000 и 1 000 000 лв. на ден", каза Асен Василев. По думите му МВР е събрало данни срещу Павлов и те са в прокуратурата, а тя досега не е направила нищо по въпроса. 

Той подчерта, че България не е няма да бъде васален придатък на никого. 

Асен Василев коментира и позицията на президента Румен Радев за оръжията. "Позицията, която г-н Радев изрази, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да помогнем на Украйна да победи в този конфликт, защото алтернативата е първо Украйна, а след това цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителство няма да допусне. Ние като партия "Продължаваме промяната" няма да допуснем. Пак казах, никой тук не иска да води война, но ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар", каза Асен Василев. 

Стана ясно, че отговорът няма да е само от България, а от цялото европейско семейство, както и че "Продължаваме промяната" е решила да подкрепи военно-техническа помощ за Украйна. 

По време на пресконференцията от "Продължаваме промяната" отговаряха на редица въпроси. Асен Василев отговори, че правителството няма да подава оставка. Той отговори и дали от "Продължаваме промяната" жертват България в името на партийната си кариера и заяви, че току-що са направили точно обратното. 

Кирил Петков пък отговори дали правителството ще преразгледа договорите за доставка и транзит на газ. По думите му, когато една страна направи единичен акт от нейна гледна точка и изисква изнудване да плаща в тяхна валута през посредник, което не гарантира нито газа, нито парите, България няма друг избор, освен да разгледа всички договори, включително и този за транзит. 

Зададен бе въпрос дали решението за изпращане на военна помощ за Украйна ще доведе до разпад на коалицията и дали остава визитата в Киев.

"Когато говорим за визитата ми в Киев, всеки се е фокусирал върху военна или невоенна помощ. Всички забравяме в момента, че в украинското пристанище, имаме кораб със 17 моряци. Всички забравяме, че когато говорим за Украна, ние имаме толкова много други теми, по които можем да говорим. В момента има огромно количество жито например в Одеса. Можем ли да помогнем на Украйна с този износ? Това са все въпроси, които са извън чисто военно-техническата помощ. Тези хибридки, които ни се продават от сутрин до вечер, че когато дадем военно техническа помощ, се води като акт на война, абсолютно не е вярно. Иначе целия ЕС да бъде в такъв акт, а той не е. Освен, че има агресор, имаме вътрешни кръгове в България, които се опитват да продадат тази агресия като нещо нормално, като нещо очаквано и едва ли не като нещо, което трябва да приветстваме. Докато не изчистим тази риторика, няма начин как ние наистина да сме независима страна", каза Петков. 

Министър-председателят коментира обвиненията към правителството, че страната изнася оръжие за Украйна. Той обясни, че Междуведомествената комисия за оръжията се ръководи от Министерство на икономиката и тя изпраща на нашата военна инудстрия продукцията във всички страни, в които има договори. Според него всеки се опитва да се заиграва с тази тема и се вкарва клин в коалицията по нея. "Продължаваме промяната" застава зад военно-техническа помощ и ще се гласува в българския парламент, когато той ни даде мандат на правителството, ние като правителство ще направим следващите стъпки", каза още Петков. Той отговори как ще се работи със скандалите в коалицията. "За съжаление за всички, които много се надяваха тоова да приключи много по-рано, успяваме. Да, кризи, скандали, с различни виждания, различни начини на комуникация, но до този момент успяваме да напредваме. То не беше - "февруари ще падне правителството", "март ще падне правителство", "април ще падне правителството", сега "май ще падне правителството", а то не пада. Тук важното е коалиционните партньори да имаме уважение един към друг и да се опитваме да работим заедно в точно този български интерес, който ни обединява. Ако не успеем да го намерим, тогава тази коалиция няма да работи", заяви още Петков. 

Асен Василев отговори по повод заявките на БСП, че би напуснала коалицията при изпращане на оръжия за Украйна. "Това е избор на БСП", каза той. Вицепремиерът отговори и на въпрос за Северна Македония, като уточни, че да бъде в ЕС е български интерес, но  югозападната ни съседка в ЕС без да е изпълнила Договора за добросъседство не е български интерес. По друг въпрос Василев подчерта, че "Продължаваме промяната" не изповядва позициите на бойците от "Азов" и обърна внимание, че това не е украинската армия. "Има ли българи, които са в затвора за убийство? Има. Всички българи ли са убийци? Не. Ето това е разликата", каза още Василев. 

Въпрос бе зададен от Actualno.com дали ще бъде спрян транзита на газ през "Турски поток". Асен Василев отговори, че не сме го спрели към момента. "Изпълняваме си договора, както е подписан. Предстои решение на ЕС дали да наложи форсмажорно обстоятелство по повод руската агресия. В момента текат преглед на договора за клаузите за транзит и какво може да се случи. Ако решим да предпиемаме такава стъпка, това ще бъде своевременно обявено", каза още той. Василев бе категоричен, че плащане на газ в рубли няма да има.

Асен Василев отговори и на питане дали има разрив с президента. "Може би имаме различни виждания за това какъв е българскияг интерес. Не бих го нарекъл разрив, а по-скоро начало на дискусия, която трябва да се проведе не само между правителството и президента, а в цялото българско общество", каза Василев. 

Има ли газов шантаж според Ройтерс? Вижте анализа на медията ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика