Петкова: Само за 1 година успяхме да намалим загубите на НЕК с 360 млн. лв.

2161
Петкова: Само за 1 година успяхме да намалим загубите на НЕК с 360 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Само за 1 година успяхме да намалим загубите на НЕК с 360 милиона лева.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференцията „Хармонизация на регулаторната рамка в Югоизточна Европа“, организирана от Комисията за енергийно и водно регулиране и Института за енергиен мениджмънт, в партньорство с Евроелектрик, предаде „Фокус”. Тя определи финансовото стабилизиране на енергийния сектор като основен приоритет.

„С поемането на мандата през ноември 2014 година, поехме българската енергетика в едно доста незавидно състояние, като основният проблем в този сектор е свързан с генерирането на дефицит в системата. Дефицитът в Националната електрическа компания беше 3 милиарда и 700 милиона лева, като 2 милиарда и 300 милиона лева са дефицит, който е генериран в резултат от невъзстановени инвестиционни разходи, а милиард и 300 милиона – в резултат на регулаторната политика, водена години назад във времето“, заяви енергийният министър.

Газовата връзка между България и Гърция ще е готова към втората половина на 2018 г.

"Усилено работим, защото изграждането на свързаност със съседите е приоритет. Очакваме предпроектното проучване на газовата връзка с Ту...

„За да изпълним своя приоритет, свързан с финансовото стабилизиране на сектора, за нас беше изключително важно да имаме един силен, компетентен и независим регулатор“, допълни тя. По думите й в резултат на общите усилия, които са били предприети и с българския парламент, и с българския регулатор, дефицитът в системата е бил свален и е стопирано генерирането на нов дефицит.

„За първи път от много години насам НЕК реализира положителен резултат от своята регулаторна дейност. Искам да отбележа и специалната роля на българския регулатор за едно изключително балансирано и обективно ценово решение от 1 август 2015 година. Благодарение на това решение и на реформите и законодателните промени, които бяха извършени в сектор „Енергетика” днес НЕК е стабилизирана“, подчерта министър Петкова.

„Само за 1 година успяхме да намалим загубата на Националната електрическа компания. И ако към 31 декември 2014 година НЕК реализира загуба в размер на 586 милиона лева, то за 2015 година тази загуба е 221 милиона лева. С 360 милиона лева ние успяхме да стопим загубите на НЕК“, заяви тя.

По думите й всичко това е станало възможно, защото с общи усилия българските институции са тръгнали в правилната посока и да имат правилната визия за българската енергетика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика