Петър Колев до Буяр Османи: Изказването Ви обижда албанците, а не българите

25708
Петър Колев до Буяр Османи: Изказването Ви обижда албанците, а не българите
Снимка: Actualno.com

Изключително съм изненадан от Вашето изказване относно противоречивата и спорна личност, чието име носи културният център „Иван Михайлов“ в Битоля. Вашето изявление попада в контекста на истеричната „антифашистка“ реторика в Македония от последните няколко дни. Това написа в отворено писмо до министъра на външните работи на РС Македония Буяр Османи лидерът на партия Граждански демократичен съюз (ГДС) Петър Колев, съобщи БГНЕС.

Повод за него стана вчерашното изявление на външния министър, че изборът на име на българския културен клуб в Битоля е „провокация“, тъй като личността на Иван Михайлов, чието име носи клубът, в Македония се смята за „противоречива и провокативна”.

БГНЕС публикува пълния текст на отвореното писмо на Петър Колев:

Отворено писмо

До моя скъп приятел и „антифашист“ Буяр Османи,

с (неприкрита) надежда, че ще го прочете и антифашистът г-н Стево Пендаровски

Господин Османи,

Изключително съм изненадан от Вашето изказване относно противоречивата и спорна личност, чието име носи културният център „Иван Михайлов“ в Битоля. Тъй като Вашето изказване, което попада в контекста на истеричната „антифашистка“ реторика в Македония от последните няколко дни, се чувствам длъжен да споделя с Вас някои прости и ясни исторически факти.

Разбирам Ви, че Вие като лекар не сте длъжен да знаете, но преди да правите такива изявления, бих Ви посъветвал най-добронамерено и приятелски да се консултирате с Вашия лидер г-н Али Ахмети, който познава добре албанската история, особено историята на албанското въоръжено движение, както и нейните връзки с българската държава и въоръженото движение на македонските българи.

Безспорен факт е, че през 1933 г. е проведена двудневна среща между Ванчо Михайлов и Хасан Прищина – тогавашен председател на Косовския комитет за съвместно сътрудничество срещу Кралство Югославия, за бъдещите граници на Албания и Македония. Договореното обхващало следното: Ако Македония се обедини с България, македонските територии с преобладаващо албанско население (Дебър и част от Дебърската долина) да се присъединят към Албания. В противен случай те ще останат в пределите на бъдеща независима Македония. Михайлов и Прищина изготвили цял проект за бъдещия съюз между ВМРО, Косовския комитет и Хърватското усташко движение, начело с Анте Павелич. Същата година, за съжаление, Хасан Прищина е бил убит.

Петър Колев: Преброяването в Северна Македония е брутален фалшификат

За първи път от 19 години насам през септември миналата година в Република Северна Македония (РСМ) имаше преброяване на населението. Ре...

Няма да навлизам в същността на дългогодишното сътрудничество между албанското въоръжено движение и въоръженото движение на македонските българи. Смятам, че този пример е напълно достатъчен.

Днес, г-н Османи, в центъра на Скопие има паметник на Хасан Прищина, има училище в Чаир, което носи неговото име и целият албански народ го почита и се гордее с него. С подобни изказвания Вие, повярвайте ми, няма да обидите нас – македонските българи. Ние сме свикнали с квалификациите „фашисти“, „противоречиви“, „окупатори“ и много други, но мисля, че си давате сметка колко обидно звучи това за един от албанските национални герои. Няма как всички негови съратници и приятели да са фашисти, а той да е антифашист – надявам се, че ме разбирате.

Имайки предвид, че Ви смятам за свой приятел, най-учтиво настоявам в бъдеще да ме включите във Вашето антифашистко общество.

С уважение,

П. Колев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика