Пленумът на БСП започна, говори вътрешната опозиция

5027
Пленумът на БСП започна, говори вътрешната опозиция
Снимка: БГНЕС

С кворум от 115 души започна Пленумът на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". Пленумът е разширен, на заседанието присъстват кметове от партията и общински съветници.

Традиционно на влизане представителите на двете тенденции в партията дадоха своите прогнози за това, което ще стане в киносалона. А докато те коментираха, медиите отбелязаха десетина недоволни от соцръководството социалисти - двама от Сандански и група от Варна. Варненци спряха президента на ЕС Сергей Станишев и му се оплакаха: "Не ни пускат вътре. Дойдохме да спасяваме партията. Превръща се в дясна и консервативна". Самият Станишев пък отправи остри критики към ИБ на БСП. Според него същественият въпрос не са оставките, а връщането на доверието към БСП, в която се извършила "подмяна на целия курс на характера на БСП", предава Dariknews.

БСП обсъжда на пленум резултатите от местните избори и бюджета

Националният съвет на БСП се събира на пленум, за да обсъди резултатите от местните избори и по традиция да предложи алтернативен бюдже...

Президентът на ПЕС смята, че БСП се самоизолирала от европейското семейство. "Големият въпрос, който стои пред нас, е защо трета поредна година при три различни избора - национални, европейски и местни, при условия, когато всички виждаме, че ГЕРБ ерозират, въпреки това българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива. Това е големият въпрос, който трябва задълбочено да бъде обсъден на пленума, а и в целия период до конгреса", коментира Станишев.

Той предрече, че левицата не я чака добра перспектива за следващите парламентарни избори. "БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. БСП от демократична се превръща в тоталитарна партия", заключи Станишев. Той обвини още Корнелия Нинова, че обявява БСП за консервативна и традиционалистка партия. Тази подмяна и вътрешните войни в партията се отразявали, според него, върху избирателите.

На подобно мнение са и останалите от вътрешната опозиция, от които единствено се разграничи Георги Гергов. Друг път пръв издигащ призива за оставки, сега лидерът на БСП-Пловдив отчита ръста на БСП на отминалите избори - 30-40 000 гласа повече. Гергов прогнозира нормален пленум и беше категоричен, че сега не е време за оставки.

На същото мнение са и социалистите Янаки Стоилов и Георги Гьоков - и според тях не е време да се говори за оставки. Лидерът на варненската организация Борислав Гуцанов продължава да държи на оставката на ръководството.

Станишев: Аз съм водил най-много битки срещу Борисов, но в БСП водят война срещу мен

Нелепо е да се поставя под съмнение моята политическа линия – аз съм политикът, провел най-много политически битки с Бойко Борисо...

"Надявам се, че анализът ще бъде трезв и разумен, а не захаросан, какъвто беше на предходните парламентарни и европейски избори", коментира Гуцанов, който се оплака, че е бил брутално погазен уставът спрямо варненската организация. Според него БСП имала голям шанс за добро представяне на парламентарния вот, но това минавало през смените на върха.

Проектът на дневен ред предвижда четири точки. По първа точка заместник-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб на партията Кирил Добрев ще представи политически анализ и оценка на резултатите от местните избори. На вниманието на Пленума проф. Румен Гечев ще представи алтернативните политики на БСП в бюджет 2020 г. В проекта на алтернативен бюджет на БСП за 2020 г. основният фокус е върху дълбоки реформи в три сектора: публични финанси; социален сектор и здравеопазване.

Членовете на Националния съвет ще вземат решение за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в БСП. Това се налага, тъй като изтича мандатът на 49-тия конгрес на БСП. Неговото първо заседание се проведе на 7 и 8 май 2016 г., а по устав най-висшият форум на партията се избира за срок от четири години. Това се отнася и за мандата на Национален съвет и председател на партията. След промените в Устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика