Плевнелиев и Борисов откриха последния участък от магистрала "Марица"

6101
Плевнелиев и Борисов откриха последния участък от магистрала "Марица"
Снимка: БГНЕС

40 минути закъсня откриването на първи Лот на автомагистрала "Марица", предаде БГНЕС.

Причината за закъснението бе това, че премиерът Бойко Борисов пристигаше от Несебър. Президентът Росен Плевнелиев, който също бе дошъл, се наложи да изчака премиера, за да се качат двамата на официалната трибуна, от където да открият Лота на магистралата. На тържеството бяха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски и строителите на магистралата.

Премиерът бе кратък в изказването си, като каза само, че тази магистрала я чакаме от 35 години, а те са я построили само за 5 години и отново каза, че за 2 часа и половина софиянци могат да ходят да пият кафе в Истанбул. След това всички официални гости прерязаха лентата, а премиерът отстъпи правото си да отреже лентата на малко момиченце, дъщеря на един от строителите, като й каза: "Когато пораснеш и отидеш да пиеш кафе в Истанбул, да знаеш кой е направил тази магистрала". Той не пропусна да подчертае, че резултатите на ГЕРБ са видими и че това, което са обещали, са го изпълнили.

Държавният глава Росен Плевнелиев заяви също, че когато са обещали в началото да бъдат 3 магистрали - "Тракия", "Марица" и "Струма", и трите са изпълнени, но въпреки, че са обещали, се работи интензивно и по още магистрали.

И президентът, и премиерът отказаха да отговарят на каквито и да се журналистически въпроси, свързани с провеждането на местните избори, драмата в "Арена Армеец" или опита за покушение посред бял ден с гранатомет в София.

Лот 1 Оризово – Димитровград от АМ „Марица“ с дължина 31,4 км. Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

Изпълнител на договора за строителство на Лот 1 Оризово – Димитровград на стойност 159 755 613,60 лв. с ДДС е „КООПЕРАТИВНО ДРУЖЕСТВО „КООПЕРАТИВА МУРАТОРИ& ЧЕМЕНТИСТИ - ЧИ. ЕМ. ЧИ. ДИ РАВЕННА“. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Т7/СНИК“. Договорът с дружеството е на стойност 678 600,00 лв. с ДДС.

Със средства от оперативната програма беше изграден и Лот 2 на магистралата между Димитровград и Харманли. Така общата дължина на построените с европейско финансиране участъци от нея е 65,62 км

Автомагистрала „Марица“ е с обща дължина от около 117 и осъществява връзка по направлението между АМ „Тракия“ и ГКПП „Капитан Андреево“.

Малко преди предишното откриване на Лот от магистрала - Лот 2 на "Струма" миналата седмица, премиерът Борисов бе попитан в ефира на Нова телевизия дали открива пътните участъци предизборно. Той заяви, че подобно нещо няма как да е вярно, защото няма как да бъде предвидено кога ще е готова една магистрала, но за всеки случай обеща да открие "Марица" във вторник след изборите, за да няма подобни спекулации.

Утре откриват ЛОТ 1 на магистрала "Марица"

В четвъртък, 29 октомври ще бъде открит ЛОТ 1 Оризово – Димитровград от автомагистрала „Марица“ с дължина 31,4 км. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика