Плевнелиев няма да прави служебен кабинет, отстъпва го на Радев

6928
Плевнелиев няма да прави служебен кабинет, отстъпва го на Радев

Президентът Росен Плевнелиев няма да съставя служебно правителство. Отстъпва тази възможност на новоизбрания президент Румен Радев.

Предстоят предсрочни парламентарни избори. Правото и задължението да насрочи конкретна дата, както и да насрочи избори, е на президента Радев. Положих всички усилия. И не защото не мога да направя служебно правителство, напротив - ще го направя за дни. Имам опит. Единствената цел е, че в моята работа аз нося отговорност за всеки един от Вас.

Реформаторите върнаха мандата на президента

Представители на Реформаторския блок върнаха мандата за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание на президента Росе...

Това каза в изявление към нацията държавният глава Росен Плевнелиев.

Ситуацията е политическа криза, която прерасна в парламентарна криза. В моя извънредно труден мандат, аз се уверих, че трябва да се придържаме към правилата и духа на Конституцията. Тя е есенцията на всичко, за което са се борили поколения българи. Нито веднъж не загърбих върховенството на правото. Ще бъда максимално прозрачен и предвидим в последните дни от мандата. Знаете, публично и коректно предложих всички възможни варианти, отбеляза още Плевнелиев.

Дори предложих аз да назнача служебното правителство на президента Радев. Още повече, че той публично обяви, че е готов със своето служебно правителство. Най-добре е да имаме плавен преход от редовно към служебно правителство и след това към редовно правителство, категоричен бе Плевнелиев. Приемо-предаването на две служебни правителства, едното от които е работело по празниците, не е добро решение за държавата. Аз съм отговорен човек и експерименти няма да допусна. Назначих две служебни правителства, които служиха на народа и се гордея с тях. Мога да назнача и трето, но няма да го направя. Никой не става силен, следвайки само амбицията за власт.

За мен властта е не цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш смислени неща. Не виждам голям смисъл да назначавам служебно правителство. С две служебни правителства ще станем за смях. Двама президенти, всеки със своето служебно правителство за мен е символ на разделение. Отстъпвам правото на президента Радев да назначи служебно правителство.

Готов съм във всеки момент, в който президентът Радев дойде със състав за служебно правителство, да го разпиша. Предстоят избори и президентът Радев ще назначи служебно правителство, което да ръководи предстоящите избори, уточни още държавният глава.

Плевнелиев осъжда убийството на посланика на Русия в Турция

Президентът Росен Плевнелиев осъжда остро терористичното нападение и убийството на посланика на Руската Федерация в Република Турция Ан...

Actualno.com припомня, че по-рано тази сутрин представители на Реформаторския блок върнаха мандата за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание на президента Росен Плевнелиев.

Ние не можахме да постигнем съгласие в рамките на предложения от Вас срок, каза Румен Христов, заместник-председател на СДС.

Благодаря Ви за усилията, които положихте. Очевидно конституционната процедура приключва и ние вървим към предсрочни парламентарни избори, отбеляза президентът Росен Плевнелиев.

По-рано от партийните централи неофициално се появиха варианти какъв ще бъде ходът на държавния глава. Най-екзотичната възможност била отиващият си президент да назначи само за 2-3 дни свое служебно правителство, с което да изпълни задълженията си по конституция, но и да покаже на целия политически елит колко безсмислен би бил подобен ход, пише в. "24 часа".

Така Росен Плевнелиев би останал в историята като държавния глава, който е назначил три свои правителства в тежки политически кризи. Вариантът, който би бил най-възможен, е очакваното "преназначаване" на правителството на Бойко Борисов до 22 януари, когато ще встъпи в длъжност новият държавен глава Румен Радев.

Плевнелиев на една от последните си визити като президент

На 20 декември, вторник, президентът Росен Плевнелиев ще осъществи работно посещение в Черна гора. Държавният глава ще участва в тържес...

Подобен ход не е нарушение на конституцията и е логичен заради голямото забавяне при връчването на мандатите, направи коментар пред изданието член на Конституционния съд. Но и този вариант може да се окаже неизпълним след вчерашните преговори, когато до 12 часа на обяд е имало два варианта за правителство - първият с премиер Бойко Борисов, вторият - Румен Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика