Плевнелиев: Правната комисия на парламента обслужва задкулисието

16559
Плевнелиев: Правната комисия на парламента обслужва задкулисието
Снимка: бгнес

Това, което реши Парламентарната комисия по правните въпроси за предложението му за референдум относно изборния процес, е проява, обслужваща задкулисието. С тези думи президентът Росен Плевнелиев отговори на въпрос относно проявеното нежелание на комисията, ръководена от ДПС, да приеме законодателната инициатива.

„Няма как да съм доволен, когато народни представители считат, че да питаш народа, е противокоституционно. Няма по-истинска форма на демокрация от това да питаш народа. Затова искам категорично да посоча, че не само в България, но и в много други държави, е практика да се провеждат референдуми заедно с други избори. Сигурен съм, че времето е достатъчно. Очевидно няма такова желание”, добави президентът, цитиран от Агенция "Фокус".

ГЕРБ внася 500 000 подписа за референдум днес

В рамките на днешния ден ГЕРБ ще е готов да предаде събраните 500 000 подписа, както е и предварителната уговорка с инициативния комите...

Плевнелие добави, че няма да допусне да няма референдум относно задължителното гласуване, електронното гласуване и мажоритарния вот.

Отказът на комисията не означава край на темата - в момента тече гражданска подписка да има такъв референдум. Досега са събрани 420 хил. подписа, а при 500 хил. и повече парламентът ще трябва да обърне внимание на въпроса и да назначи плебисцит. Народното събрание обаче няма краен срок, в който да оповести дата за референдум - единственият краен срок е за проверка на валидността на подписите и той е три месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика