Плевнелиев приветства решението на КС да ореже референдума на Слави (ВИДЕО)

3852
Плевнелиев приветства решението на КС да ореже референдума на Слави (ВИДЕО)

Президентът Росен Плевнелиев приветства Решението на Конституционния съд относно противоконституционност на три от въпросите, по които Народното събрание без разисквания взе решение да бъде произведен национален референдум, заедно с президентските избори.

Става дума за три от шестте въпроса за референдума, иницииран от „Шоуто на Слави”.

Окончателно: Конституционният съд отхвърли три от въпросите за референдума на Слави* (ВИДЕО)

Три от въпросите в референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", са противоконституционни. Това реши Конституционният съд на свое заседа...

Държавният глава счита, че това конституционно Решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация. Според президента, прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната, заявяват от прессекретариата на държавния глава.

Президентът сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Аргументите, с които президентът сезира Конституционния съд, бяха за противоречието с основни начала, въз основа на които се изгражда парламентарната ни демокрация според Конституцията, а именно разделението на властите и правовата държава (и по-конкретно правната сигурност). Не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Гражданите трябва да бъда питани само по онези въпроси, по които има право да се произнася Народното събрание.

Според президента, намаляването на броя на народните представители е изцяло и само в компетентността на Великото народно събрание, пише още БГНЕС.

Осигуряването на обществения ред и на националната сигурност като съществена част от вътрешната политика на страната е пряко задължение на правителството и на министъра на вътрешните работи. Държавните служители при изпълнение на своята служба са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални, което изключва тяхното избиране чрез мажоритарна избирателна система.

58% ще гласуват на референдума на Слави Трифонов

Изненадващи резултати от социологическо изследване на TNS opinion съвместно с TNS BBSS сочат, че ако изборите за президент бяха в начал...

Държавният глава миналата година инициира национален референдум относно възможността на гражданите да могат да гласуват и дистанционно по електронен път. Народното събрание вече регламентира електронното гласуване. Повторно поставяне на въпроса на национален референдум не е в съответствие с принципа на правовата държава, посочи държавният глава в искането си до Конституционния съд. Президентът е удовлетворен, че Конституционният съд споделя изложените в искането аргументи.

Actualno.com припомня, че по-рано днес, 28.07.2016 г., Конституционният съд реши, че отпадат въпросите за електронното гласуване, за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и за прекия избор на полицейски началници по места. Така наесен българите ще гласуват само по три от въпросите, предложени от Инициативния комитет на Слави Трифонов. Това са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за президент, за референдума се подписаха 1 млн. души

"За президент няма да се кандидатирам, нямам интерес да се занимавам с политика. Не ми се струва необходимо да коментираме президента, ...

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика