Плевнелиев: Три пъти повече пари се дават за здраве, а никой не е доволен

33307
Плевнелиев: Три пъти повече пари се дават за здраве, а никой не е доволен
Снимка: БГНЕС

Българските доктори трябва да бъдат честни и да кажат, че парите за здравеопазване преди 15 години са 1 млрд. лева, а днес те са 3,5 млрд. лева – три и половина пъти повече пари налива българската държава в здравеопазването. Дали някой е по-доволен?

Костов: Евровотът създаде рискове за нова политическа криза

Единствените спечелили от Европейските избори са ДПС и президентът Росен Плевнелиев. Коментарът направи в ефира на Дарик радио бившият ...

Този въпрос зададе държавният глава Росен Плевнелиев по време на премиерата на книгата на бившия икономически министър Николай Василев, озаглавена "Меню за реформатори", предаде БГНЕС.

Кой стана по-доволен за тези 15 години – пациентите ли, докторите ли, попита Плевнелиев. "Нима това не е доказателство, че не трябва да наливаме пари в нереформирани сектори?", добави той и посочи, че според доклад на Световната банка от въвеждането на електронна здравна карта бихме спестили 400 млн. лева годишно, а за реформа в Спешната помощ ни трябват 30 млн. лева.

Плевнелиев призна, че е прочел книгата на Николай Василев и счита, че тя предлага факти и дава конкретни указания за реформатори и политици у нас. Авторът е посочил разумно, и ако прочетете ще видите, че България е умножила индустриалното си производство по четири в последните години, коментира Плевнелиев.

Парите за здравеопазване, за пенсии, за образование са умножени по три – 300% повече, изчисли държавният глава и припомни, че заплатите преди 15 години са били 10 долара, а пенсиите – 4 долара. "За 15 години постигнахме много и трябва да си повярваме, че сме на прав път и че българските политици поколения наред са работили и са демонстрирали на нацията единството да изпълним завета на Апостола за това България да намери своето място в семейството на европейските народи", продължи Росен Плевнелиев.

Плевнелиев поиска истински наказания за партиите при купуване на гласове

Трябва да се намери форма и начин при установяване на контролиран вот отговорност да носят и политическите субекти, а не само преките и...

Днес страната ни е член на Европейския съюз, но сега трябва да бъдем достойни членове и да бъдем равни с останалите европейски народи, за което е необходима работа, добави той. За да постигнем тази цел трябва да надградим доброто, а лошото да подобрим и да не стартираме от нулата на всеки четири години, призова Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com