Плевнелиев води лично делегацията ни за срещата на върха на НАТО

1118
Плевнелиев води лично делегацията ни за срещата на върха на НАТО

На 8 и 9 юли, петък и събота, държавният глава Росен Плевнелиев ще води българската делегация за участие в срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) във Варшава, Република Полша, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 8 юли от 14.30 ч. местно време във Варшава президентът Росен Плевнелиев и водената от него делегация ще бъдат посрещнати официално от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след което ще се проведе заседание на Северноатлантическия съвет на НАТО на равнище държавни и правителствени ръководители. В работен формат ще бъдат обсъдени предизвикателствата в областта на сигурността от Изток и отношенията с Руската федерация.

В Черно море започва военноморско учение с участието на страни членки на НАТО

От 8 до 17 юли 2016 г., военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2016” от...

На 9 юли българският президент ще вземе участие в заседанието по Афганистан с партньорите в мисията „Решителна подкрепа“. На второ работно заседание на Северноатлантическия съвет ще бъдат обменени мнения по предизвикателствата за сигурността от Юг. Ще се проведе и заседание на Комисията НАТО-Украйна.

Във водената от държавния глава делегация са включени министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на отбраната Николай Ненчев, постоянният представител на Република България в НАТО Иван Найденов, началникът на отбраната Константин Попов и други.

Акцент по време на Срещата на върха ще бъде подкрепата за партньорите на Алианса – Украйна, Грузия, Молдова. Очаква се да бъде утвърден Пакетът за всеобхватно подпомагане на Украйна, одобрен от министрите на отбраната на страните членки на НАТО през юни т.г.

Срещата на най-високо равнище във Варшава ще протече в контекста на динамичната среда на сигурност, породена от кризите в Близкия изток и Северна Африка, проявите на международния тероризъм, както и нестабилността по източния и южния фланг на Алианса.

НАТО ще провежда преговори с Русия на ниво посланици

НАТО реши отново да проведе разговори с Русия на ниво посланици. Това ще стане следващата сряда на 13 юли в Брюксел, съобщи гененерани...

Очаква се лидерите на страните членки на НАТО да обсъдят постигнатия напредък по поетите ангажименти на Срещата на върха на Алианса в Уелс през 2014 г. Като принос към общата сигурност на всички съюзници от НАТО, се очаква държавните и правителствени ръководители да утвърдят разполагането на четири многонационални батальона в Прибалтика и в Полша на ротационен принцип и да обсъдят формирането на многонационална бригада в Румъния.

На срещата във Варшава предстои НАТО да утвърди решения за подобряване на устойчивостта срещу заплахи в киберпространството, както и в отговор на актуални предизвикателства като хибридни и терористични заплахи. Очаква се също така лидерите от НАТО да потвърдят общия ангажимент на съюзниците да увеличат разходите за отбрана, съгласно приетите решения от Уелс.

Лидерите от Алианса ще обсъдят и продължаване на периода на мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан след 2016 г. и продължаване на финансовата подкрепа за Афганистанските сили за сигурност до 2020 година.

На форума във Варшава НАТО и Европейският съюз ще подпишат Съвместна декларация за партньорство, която ще постави на ново равнище сътрудничеството между двете организации. Взаимодействието между НАТО и ЕС в борбата за пресичане на каналите за трафик на хора в Средиземно и в Егейско море също ще бъде акцент по време на форума в полската столица.

САЩ и ЕС ще демонстрират единство спрямо Русия на форума на НАТО

Лидерите на ЕС и САЩ ще потвърдят на преговорите във Варшава единството на своите позиция спрямо Русия. Това съобщи преслужбата на Евр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика