Подготвят 39 проекта на стойност 3 млрд. лв., разкри министърът на иновациите

1072
Подготвят 39 проекта на стойност 3 млрд. лв., разкри министърът на иновациите
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Подготвяме 39 проекта на стойност 3 млрд. лв. Очаква се да бъдат разкрити 5200 работни места. Това са инвестиции, които се надяваме до края на годината да реализираме. Това заяви министърът на иновациите Милена Стойчева в ефира на Нова телевизия.

"Амбицията ни е да превърне България в дестинация за високо технологични инвестиции", каза тя. И обясни, че от началото на годината са реализирани 13 броя инвестиции, с обща стойност 190 млн. лв. Те са в области като Търговище, Бургас, Видин, Хасково. Инвестициите досега обаче били по-скоро в производството и преработвателната промишленост.

ОЩЕ: Министър Стойчева: Добрият бизнес се съобразява с въздействието, което оставя върху околната среда, обществото и икономиката

„Новите инвестиции са основно в сферата на информационни технологии, здравеопазване, складиране, логистика и производство. Индустрия 4.0. Тези, които ще бъдат носители на иновациите в следващите години”, каза Стойчева.

Тя смята, че може да се свърши и по-добра работа в посока на привличане на инвестиции.

„Ние имаме достатъчно основание да изведем на преден план нашия потенциал, който е свързан също и с научно-развойна дейност, която е в основата на съвременното поколение иновации. И това сме заложили в програмите, които предстоят да бъдат отворени за финансиране. Имаме всъщност много голям финансов ресурс, който ще бъде насочен точно в тази посока”, обясни министърът.

Министър Стойчева: Ще превърнем България в дестинация с висока добавена стойност през човешкия капитал

Ще превърнем България в дестинация, която създава висока добавена стойност през човешкия и интелектуален капитал. Ще бъдем един от парт...

„Нашата цел е наистина да ребрандираме България. Първо като добра дестинация за инвестиции, в която инвеститорите да се чувстват спокойни, уверени и да поставят цели, така че тук да развиват по-скоро научната си и развойна дейност, проекти с добавена стойност, а не да бъдем дестинация, която да осигурява по-евтина работна ръка. Това за да се случи, трябва наистина да изработим новия модел и да поставим на преден план този вид компании, този вид продукти и услуги, които са отличаващи и които също създават висока добавена стойност, така че България да бъде атрактивна за инвеститорите като място, от което те в последствие ще направят скок или ще развиват своите компании в други направления и в други региони”, каза министърът.

Относно проекта за Доброславци, за който служебният кабинет говореше за между 1000 и 3000 работни места, министър Стойчева каза, че в момента се обсъжда, тъй като част от работата по инвестициите и развиване на тези индустриални зони е съвместна с Министерството на икономиката и индустрията.

ОЩЕ: Министър Богданов: Белгийски компании са инвестирали у нас милиарди евро

„Ние имаме заложени в програмите за финансиране точно програми, които са ориентирани към инвестиции и финансиране в индустриалните зони. По Плана за възстановяване и устойчивост Министерството на иновациите растежа разполага с 1 милиард лева до края на годината. Така че ние в рамките на плана за възстановяване ще открием много скоро последната процедура, която е свързана с развиване на решения в областта на кръговата икономика. И там компаниите и малки и средни предприятия, микро-предприятия, средни предприятия и големи ще имат възможност да кандидатстват, за да развиват и подобряват решенията си, които са свързани с това да се придвижат по-бързо към кръгова икономика и оползотворяване на ресурсите, които са част от производствата досега”, каза министърът.

Тя призна, че сме изостанали и от министерството се опитват да наваксват.

Министерството на иновациите ще насърчава фирмите да ползват изкуствен интелект

По новата програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ предстои да отворим процедура, която е ориентирана към разра...

„До дни, предстои да открием новите програми, които са по „Конкурентоспособност” - за иновации в предприятията. В края на лятото да можем да отворим и другите програми, които са свързани с наука и бизнес и развиване на иновации посредством взаимодействие между научните и следователските центрове. Там също има предвидено доста сериозно финансиране. Като цяло Министерството на иновациите и растежа има финансов ресурс. Разполага с бюджет от 6 милиарда и 100 милиона лева, които да бъдат в рамките на програмния период, които да бъдат инвестирани и предоставени на микро, малки, средни предприятия, в посока на това да развиват капацитета си, да разработват и внедряват иновации, както и да си взаимодействат с научните и следователски организации”, каза Стойчева.

Страховете от изкуствения интелект

„Естествено е хората да се притесняват от това, тъй като всяка нова информация може да бъде в първия момент застрашаваща. Но това, което бихме искали да подчертаем - изкуственият интелект има своето естествено присъствие и развитие. Това е технология, която напредва, която все повече ще навлиза в нашия живот. Това е естественото развитие на технологиите. И нашето министерство, наред с други министерства, предвижда организирането на специална конференция, която от една страна да предостави познанието и възможностите за това какви са предимствата в използването и инвестицията в изкуствения интелект, в развиването му, като технология за обществото, както и за всеки един от нас", каза Стойчева.

„Много важно е хората да бъдат образовани по темата. Когато не познаваме нещо, естествено е да се страхуваме от него. Ние се надяваме да предоставим възможности, за да могат всички граждани да получат от една страна образованост, от друга страна - шанс да се срещнат и да се запознаят. Особено малките и средни предприятия предвиждаме програма, която да позволи дигиталната трансформация и използването на всички тези технологии в тяхното развитие, така че те да могат да бъдат в крак с тенденциите в световната икономика, в тенденциите на пазара и да отговорят на очакванията, които включването на тези нови технологии предоставят в момента и изискват от нашите граждани, както и от компанията", каза министър Стойчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика