Подписваме меморандум с Гърция за съхранение на природен газ

865
Подписваме меморандум с Гърция за съхранение на природен газ
Снимка: iStock

Министерският съвет одобри на днешното си заседание проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на околната среда и енергетиката на Република Гърция. Целта на документа е укрепването на сътрудничеството между двете държави за гарантиране сигурността на доставките и съхранението на природен газ, в дух на солидарност и взаимопомощ, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Със сключването на меморандума България ще може да съхранява и да резервира слотове за втечнен природен газ в Гърция, а от своя страна гръцки доставчици ще могат да разервират капацитети за нагнетяване и добив в "Чирен", става ясно от съобщение на правителствената пресслужба след редовното заседание на Министерския съвет.

"Газпром" отчита спад от над 45% на износа си на природен газ през 2022 г.

"Газпром" е добил 412,6 милиарда куб. м природен газ през 2022 г, докато износът на газ за страни извън ОНД в края на годината възлиза ...

Меморандумът ще бъде сключен в изпълнение на Регламент (ЕС) 2022/1032 на Европейския парламент и на Съвета от 29 юни 2022 г. за изменение на Регламенти (ЕС) 2017/1938 и (ЕО) № 715/2009 във връзка със съхранението на природен газ. Според изискванията на регламента всяка държава, която не разполага с подземни съоръжения за съхранение на газ на нейна територия, трябва да поддържа стратегически резерви, равни на 15% от годишното си потребление в друга страна от ЕС, пише в решенията на МС.

Един или повече гръцки доставчици на националната система за пренос на природен газ, управлявана от DESFA, следва да се регистрират като потребители на българската преносна система, както е предвидено в Мрежовия кодекс на „Булгартрансгаз” ЕАД. По този начин те ще могат да резервират капацитети за нагнетяване и добив в ПГХ „Чирен” за максимален общ обем на съхранение от 0,7 TWh, става още ясно от информацията. 

От своя страна слотове и капацитет за съхранение, както и съответният капацитет за регазификация от терминали в Република Гърция, могат да бъдат резервирани от един или повече български доставчици на националната газопреносна система, управлявана от „Булгартрансгаз” ЕАД. Те ще използват втечнен природен газ за директно снабдяване на крайните потребители на територията на България за максимален общ годишен капацитет за регазификация от 2,0 TWh.

Меморандумът ще бъде сключен за 12 месеца и ще влезе в сила след ратифицирането му от Народното събрание на Република България.

По-евтин газ в Турция от догодина

Турция ще намали от 1 януари с до 25 процента цените на природния газ за промишлените потребители и ще понижи с 16 на сто цената, която...

ОЩЕ: Газът в Европа с рекордно ниска цена от февруари 2022 г. насам

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика