Полицията може да употреби сила, но не и да пребива протестиращите

29211
Полицията може да употреби сила, но не и да пребива протестиращите

Вчера имаше полицаи, които ме провериха около Факултета по журналистика, за да видят дали съм студент, за да ме допуснат да вляза там. Това каза в сутрешния блок на bTV Самуил Петканов, автор на сайта „Не!Новините".

Според него засиленото полицейско присъствие около учебното заведение е било излишно.

Онзи ден по време на протестите бях задържан от полицията и след това бях пребит. Това каза от своя страна участникът в протестите Йордан Цалов. Той призна, че е бил от тези, които са дърпали загражденията около Народното събрание.

"Не беше най-умното действие от моя страна, призна протестиращият младеж. Протестът лека полека се радикализира - дърпането на загражденията беше просто проява на това радикализиране. Не сме очаквали да нахлуем в Народното събрание, просто искахме да покажем, че ни писна, така Цалов коментира кървавите събития пред парламента.

Първоначално полицаите наистина културно ме изведоха настрани от протеста, което беше абсолютно резонно и нормално. След това обаче изведнъж ме завлякоха в един автобус, където ме пребиха, добави още той. Студентът призна, че е бил задържан без да му бъдат повдигнати никакви обвинения.

"Това, което виждаме е едно постоянно повтарящо се поведение от страна на полицията по време на протестите в последната година. Това каза  председателят на Българския Хелзински комитет Красимир Кънев, коментирайки протестите от последните дни. Незаконната сила от страна на полицията се състои в две неща - безпричинното насилие, обиждане и бой на протестиращи. На второ място - несъизмеримото действие. Полицията наистина има право да употреби сила, но тя трябва да бъде толкова колкото да предотврати дадения акт на протестиращите, а не да ги пребива от бой", заяви Кънев.

Не е нормално да се извършва проверка от страна на полицията в домовете на хората, както и не е нормално да се извършва такава по улиците на случаен принцип. Това показва все едно има един стремеж за сплашване на хората, добави председателят на БХК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика