Посолството на САЩ: Договорът между България и Македония е пример за решаване на спорни въпроси

5469
Посолството на САЩ: Договорът между България и Македония е пример за решаване на спорни въпроси
Снимка: БГНЕС

Посолствата на Съединените щати в България и Македония приветстват одобряването на проекта за споразумение за приятелство между България и Македония.     

В изявление на американското посолство се казва, че споразумението потвърждава тесните връзки между двете страни и демонстрира добрата воля от страна на двете държави да засилят сътрудничеството по между си в интерес на своите граждани.

Захариева: С Договора за добросъседство ще спрем антибългарската реторика

С Договора за добросъседство целим да загърбим това, което беше досега – опит да преустановим атаките срещу България, антибългарс...

"Подобен ангажимент представлява обнадеждаващ пример за решаване на спорни въпроси между съседите и за укрепване на политическата стабилност и засилване на икономическото развитие на Западните Балкани. Ние поздравяваме България и Македония за тази историческа, ориентирана към бъдещето стъпка", пишат още от американското посолство.

Actualno.com припомня, че проектът за Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония вече официално е публикуван на интернет страницата на външното ни министерство. Договорът е дълъг само 6 страници и се състои от общо 14 члена.

Най-интересен изглежда член 8, където, в точка 2, е записано следното: "В срок най-късно до три месеца от влизането на настоящия договор в сила, с цел задълбочава нето на взаимното доверие, двете Договарящи се страни създават Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси, за да допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития. Комисията представя пред правителствата на Договарящите се страни ежегодни доклад и за своята работа". В точка 3 пък пише следното: "Двете Договарящи се страни ще организират по взаимна договореност съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности".

Освен това става ясно, че Договорът може да бъде прекратен с писмено уведомление от която и да е от двете държави, като документът престава да е в сила една година след датата на получаване на въпросното уведомление.

Заев представи договора за добросъседство и увери, че той "прави щастливи и двете страни"

Това е договор, който прави щастливи и двете страни. Трябва да гледаме на чашата като полупълна, доста я гледахме полупразна. Това заяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика