ПП-ДБ готови за преговори с ГЕРБ, но не и за плаващи мнозинства с ДПС

4523
ПП-ДБ готови за преговори с ГЕРБ, но не и за плаващи мнозинства с ДПС
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" изпрати до медиите първа позиция по отношение на предложения по-рано днес от ГЕРБ проект за съвместно управление

Кабинет, държавни и изпълнителни агенции - цялата власт да бъде поделена 50 на 50 между ГЕРБ и ПП-ДБ, предлагат хората на Бойко Борисов в проектоспоразумението.

След ротацията се запазва структурата на кабинета с премиер и един вицепремиер, както и броят на министрите. Габриел ще е премиер и външен министър, а Денков - вице и образователен министър. След втората 9-месечна ротация, от декември ротациите ще са два периода по 15 месеца. Кой ще е премиер и вице тогава ще решат лидерите на партиите.  Още: Николай Денков подаде оставка като премиер

"От "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) приемат резултата от днешното съвещание на ГЕРБ като "стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог", се казва в позицията.

"За нас всеки договор е обещание между страните, а добрите обещания са спазените обещания. Ето защо ние ще предложим утре Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков", казват още от ПП-ДБ.

Без плаващи мнозинства

"За ПП-ДБ стабилността на страната и устойчивото ѝ развитие за обозримо дълъг период са първостепенен приоритет. Неотменима и основополагаща задача обаче е да се гарантира продължаване на реформите в съдебната власт, службите за сигурност, изборът на почтени и експертни членове на регулаторите, пълното членство в Шенген и еврозоната. Това трябва да стане при ясно поети ангажименти, което изключва формирането на мнозинства извън това на двете парламентарни формации", добавят от ПП-ДБ.

Това изказване е по повод предложението на ГЕРБ за регулаторите, които се избират с 2/3 мнозинство да се търси подкрепа от "политически формации с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности". Така от коалицията отхвърлят неофициалното предложение за плаващи мнозинства с ДПС. Още: Какво управление се роди за 9 месеца и ще се грижат ли и двамата "родители": Анализ на млади политолози (ВИДЕО)

Формацията определя сегашната ситуация като особено важна за бъдещето на страната и затова призовава колегите от ГЕРБ "да започнем преговорите веднага щом г-жа Мария Габриел е отново в страната".

По-рано ГЕРБ обяви, че излъчва преговорен екип в състав Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Сега от ПП-ДБ обявиха, че от тяхна страна в разговорите ще са лидерите на коалицията и Николай Денков.

"Изразяваме удовлетворение, че голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП- ДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение", казват от ПП-ДБ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика