Правителството: Подкрепяме българските превозвачи за поправка в пакета "Мобилност"

2406
Правителството: Подкрепяме българските превозвачи за поправка в пакета "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

Българското правителство подкрепя категорично исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в т. нар. пакет „Мобилност“, който ще бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент. Това стана ясно по време на среща на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на транспорта Росен Желязков, на която бяха обсъдени предстоящият протест на превозвачите в Брюксел на 10 януари и исканията им Комисията по транспорт в Европейския парламент да приеме предложените няколко поправки в пакета „Мобилност“, касаещи регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните почивки на шофьорите.

Българската държава се солидаризира с протеста на превозвачите, които се очаква да бъдат подкрепени и от колегите им от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия, съобщиха от Правителствената информационна служба. Ограниченията, които се налагат с пакета „Мобилност“, ще се окажат рестриктивни и изключително затормозяващи за превозваческия бизнес в периферните страни на Съюза и на практика ще го изтласкат от пазара, заяви министър Росен Желязков. Ако пакетът бъде приет без поправките, за които настояват българските превозвачи, България и изброените страни ще загубим голяма част от своя икономически потенциал и вътрешния ни продукт, нашите превозвачи ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място, а това е неприемливо за нас като държава“, коментира премиерът Борисов.

Президентът се среща с представители на организации от транспортния бранш

На 8 януари на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на браншови организации за автомобилен...

Междувременно вчера задръствания се оформиха по магистрала между Франция и Белгия заради първия от поредица от протести, които профсъюзи планират в страните от ЕС срещу реформите. Припомняме, че Европейската комисия предложи реформи, които дават на работодателите по-голяма свобода на действие, когато те определят графиците на водачите. "Ако това означава по-дълги часове работа и по-малко почивка, то това е сериозен риск за пътната безопасност и здравето на водачите", заявиха от Европейската федерация на транспортните работници (ETF) на техния уебсайт.

В това съобщение се казва и, че плановете също така подкопават принципа на равно заплащане за еднакъв труд в една и съща страна за трансграничните работници от ЕС. Например, реформата "временно освобождава шофьорите от прилагането на правилата за командироване, съгласно които на командированите работници трябва да се плаща съгласно местните стандарти на мястото, където и да работят". Всъщност тази поправка - да не важи равното заплащане, беше описана като "пълен успех на предложенията" от българското правителство и от евродепутатите ни, особено Ангел Джамбазки, преди да стане ясно, че далеч не всичко по пакет "Мобилност" е решено и тепърва за неща като например връщането на шофьорите на всеки 4 седмици в страната по регистрация на фирмата, за която работят, трябва минимум да се воюва, ако не и, че е загубена кауза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика