Правителството сменя шефа на центъра за оценка на борбата с корупцията

16491
Правителството сменя шефа на центъра за оценка на борбата с корупцията
Снимка: БГНЕС

Утре правителството ще гласува изпълняващата длъжността директор на центъра за борба с корупцията (БОРКОР) Елеонора Николова да бъде сменена от Бойко Великов, който беше председател на Комисията за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика в 41-то НС, съобщиха от Министерския съвет.

Бойко Великов е роден през 1954 г. Магистър е по българска филология и история и по психология, доктор е по психология и доцент по социална и политическа психология във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". В началото на кариерата си е преподавател в средни училища, а по-късно – и университетски преподавател. От 1994 г. до 2013 г. е народен представител в пет последователни парламента, като е бил заместник-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията към 38-ото НС, председател на Комисията по жалбите и петициите на гражданите към 39-ото НС, председател на Комисията за борба с корупцията към 40-ото НС.

Центърът БОРКОР беше създаден в средата на 2010 г. като специализирана административна структура с аналитични функции за изпълнение на държавната политика в областта на превенцията и противодействието на корупцията и организираната престъпност. От април 2012 г. Елеонора Николова беше начело на БОРКОР.

Преди два дни Николова каза, че не е истина, че БОРКОР не работи. Тя обяви, че за две години и половина работа структурата е изхарчила общо 9 млн. лв. при 5 млн. лв. годишен бюджет. От сумата 5 млн. лв. са отишли за покупката на софтуер, чрез който анализаторите вършат работата си. В резултат на работата на БОРКОР на правителството ще бъдат спестени по 1 млрд. лв. годишно от обявяваните обществени поръчки за около 5-6 млрд. лв. всяка година.

Закриват БОРКОР?

Антикорупционният център БОРКОР към Министерския съвет, замислен от ГЕРБ като проект срещу корупцията, конфликта на интереси и т.н., на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика