Председателят на партия МИР излезе с открито писмо до президента, премиера и партиите в Парламента

1597
Председателят на партия МИР излезе с открито писмо до президента, премиера и партиите в Парламента
Снимка: ПП МИР

Председателят на партия МИР Симеон Славчев излезе с открито писмо до президента Румен Радев, до министър-председателя Гълъб Донев, до председателя на Народното събрание Росен Желязков и до всички председатели на парламентарните групи в Народното събрание. Той настоява спешно да се проведе „Национална кръгла маса за честни избори“ по време на която всички парламентарно и извънпарламентарно представени партии заедно да обсъдят и да се обединят около всички необходими промени в Изборния кодекс, които да гарантират честността на вота на българските граждани.

Според Славчев целта на Националната кръгла маса за честни избори е да се излезе с конкретни предложения за промени в Изборния кодекс, които да го превърнат в работещ, ефективен, устойчив и най-вече гарантиращ провеждането на честни избори в България. Лидерът на партия МИР настоява да се постигне политически и обществен консенсус за необходимите промени в Изборния кодекс, които парламентарно представените партии да внесат и в най-кратки срокове да гласуват в Народното събрание.

„Изборите са важна част от Националната сигурност на страната, защото чрез тях се избират партиите и политиците, които да управляват страната и да определят съдбите на българските граждани и на България както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Именно за това провеждането на честни и прозрачни избори следва да се превърне в национална кауза, по която да има широк политически и обществен консенсус“, се казва в отвореното писмо на лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Ето и пълният текст на отвореното писмо:

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА ГЕРБ-СДС

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

ДО

СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

Г-Н АТАНАС АТАНАСОВ И

Г-Н НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „ВЪЗРАЖДАНЕ“

Г-Н КОСТАДИН КОСТАДИНОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“

Г-Н МУСТАФА КАРАДАЙЪ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

Г-Н ТОШКО ХАДЖИТОДОРОВ

ДО

ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРТИЯ МИР СИМЕОН СЛАВЧЕВ

ЗА

ПРОВЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДОНЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЖЕЛЯЗКОВ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО АТАНАСОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АТАНАСОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДЕНИКОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОСТАДИНОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КАРАДАЙЪ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО НИНОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ХАДЖИТОДОРОВ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ,

Изборите са важна част от Националната сигурност на страната, защото чрез тях се избират партиите и политиците, които да управляват страната и да определят съдбите на българските граждани и на България както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Именно затова провеждането на честни и прозрачни избори следва да се превърне в национална кауза, по която да има широк политически и обществен консенсус.

За огромно съжаление последните промени в Изборния кодекс доведоха до пълен хаос в изборния процес, което ясно пролича по време на проведените на 2-ри април тази година предсрочни парламентарни избори. Доказателство за това са масовото сбърканите и многократно подправяни изборни протоколи и липсващи в тях гласове и преференции. Нещо повече – хибридната система от машинно гласуване и хартиена бюлетина доведе до тотален хаос и затрудни и работата на секционните избирателни комисии, част от които стояха почти денонощие след края на изборния ден, за да пишат, подправят и пренаписват отново сбърканите протоколи, липсващите в тях гласове и неизлизащите им контроли. Всичко това доведе до съмнение в честността на вота в голяма част от парламентарно и извънпарламентарно представени партии, което е прецедент в най-новата ни история и сериозна заплаха на демокрацията в страната.

За нас от партия МИР, а надяваме се и за всички Вас, приемането на ясни правила за провеждане на честни и прозрачни избори и най-вече тяхното спазване ще допринесе за връщане на доверието в изборния процес, както и до увеличаване на избирателната активност и укрепване на демокрацията и гражданското общество в България.

За изход от създалата се ситуация партия МИР предлага в най-кратки срокове да се организира и да се проведе „Национална кръгла маса за честни избори“, по време на която всички парламентарно и извънпарламентарно представени партии заедно да обсъдим и да се обединим около всички необходими промени в Изборния кодекс, които

да гарантират честността на вота на българските граждани. Целта на Националната кръгла маса за честни избори е да се излезе с конкретни предложения за промени в Изборния кодекс, които да го превърнат в работещ, ефективен, устойчив и най-вече гарантиращ провеждането на честни избори в България. Успоредно с всичко това ще се постигне политически и обществен консенсус за необходимите промени в Изборния кодекс, които парламентарно представените партии да внесат и да гласуват в най-кратки срокове в Народното събрание.

За нас от партия МИР една от най-важните промени в Изборния кодекс трябва да бъде премахването на хартиената бюлетина и провеждането на истинско и изцяло машинно гласуване. Машинното гласуване освен че доказа своята ефективност чрез премахването на невалидните бюлетини, но драстично намалили и купения вот. Единственото нещо, което остана да се направи според нас от партия МИР, за да може машинното гласуване да е на 100 % ефективно, е да се премахне субективният фактор и възможността за манипулация и подмяна на вота на българските граждани. Това може да стане, когато в Изборния кодекс се запише, че машинният протокол е финален протокол на секционните избирателни комисии. Само така ще може да се премахне напълно субективната намеса в изборния процес.

По време на Националната кръгла маса за честни избори, която партия МИР предлага да се проведе в сградата на Народното събрание, ще предложим в Изборния кодекс да се запишат три важни условия, които ще гарантират честността и прозрачността на изборния процес. Първото важно условие е изборите в България да се провеждат само машинно. Второто важно условие е машинният протокол да бъде финалният протокол на всяка една секционна избирателна комисия и той да не се преписва ръчно в хартиен протокол. Третото наше предложение е машинните разписки, които машината издава при гласуването, задължително се преброяват в края на изборния ден и да се сравнят с машинния протокол, след което членовете на комисията да се подпишат на машинния протокол, той да се сканира и едновременно да се изпрати до РИК, ЦИК, както и до всички участници в изборния процес и неправителствените организации, които са се регистрирали като наблюдатели на изборите.

Всички тези промени в Изборния кодекс ще се спестят много часове работа на секционните комисии и успоредно с това ще се премахне субективният фактор в изборния процес, което гарантира прозрачността и честността на вота.

Друга важна промяна в Изборния кодекс, която партия МИР ще предложи и по която също ще търси консенсус по време на Националната кръгла маса за честни избори, е членовете на ЦИК и РИК да се избират с конкурс и на експертен принцип, а не чрез партийни квоти, както е в момента. Партия МИР предлага също така в Изборния кодекс да се запише, че всеки член на ЦИК, РИК и секционна избирателна комисия носи наказателна отговорност, в случай че се докаже, че е подменил вота на българските граждани или е подписал документ с невярно съдържание, какъвто е изборният протокол.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДОНЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЖЕЛЯЗКОВ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО АТАНАСОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АТАНАСОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДЕНИКОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОСТАДИНОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КАРАДАЙЪ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО НИНОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ХАДЖИТОДОРОВ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ,

с настоящото отворено писмо се обръщаме към Вас с предложение за провеждане на Национална кръгла маса за честни избори най-късно до 15.05.2023 г. в сградата на Народното събрание и се надяваме, че всички Вие ще се включите активно в нея и докажете с дела, че сте за такива промени в Изборния кодекс, които ще гарантират устойчивост на изборните правила и провеждането на честни и прозрачни избори в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика