Престрелки между "Възраждане" и Радев заради референдума за еврото (ВИДЕО)

1465

"Възраждане" нападнаха президента Румен Радев заради референдума за еврото. Това се случи по време на консултациите при държавния глава.

След като вчера Радев се срещна с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, днес президентът има консултации с опозициионните партии в 49-ото Народно събрание.

Консултациите се обуславят от Конституцията на Република България и дойдоха след гласуването на оставката на кабинета Денков - Габриел, което е първата стъпка към ротацията. 

Престрелки между Радев и Костадинов

Темата за референдума за еврото, който се провали, повдигна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Вие самият също имате вина, че ситуацията в държавата е такава. Миналата година беше погазен тежко най-демократичният порив на българите след 1989 г. Желанието ни за референдум за запазване на българския лев, беше тежко погазено", обърна се Костадинов към Радев. 

Президентът заяви, че това е абсолютно невярно. "Ще ви призова да не надъхвате и вашите горещи привърженици по тази тема за вина на президентската институция. Аз се ръководя единствено и само от Конституцията. Без решение на Народното събрание категорично и ясно аз не мога да разпиша указ за провеждане на референдум. Тук е крайно време да се сложи край на тези спекулации", добави Радев. ОЩЕ: ГЕРБ прогониха "призрака на предсрочните избори" пред президента (ВИДЕО)

Костадинов не се съгласи с президента. "Да, ама не свикахте референдум".

"Няма как да го свикам. Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с ново беззаконие. Няма как да го направя", отвърна му държавният глава.  

Костадинов пък му каза, че е узаконил беззаконието. 

"Възраждане" искат нови избори

В рамките на консултациите Радев попита партията на Костадинов как преценява усилията за правителство и шансът да се сформира кабинет, дори да бъде и по-добър от този в момента. "При неуспех на първи и втори мандат, вие готови ли сте да предложите формула за реализация на третия?", попита Радев. 

"Винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната и винаги сме били готови със състав на правителство. Друг е въпросът дали тази формула ще срещне разбиране в този състав на това Народно събрание. Не, няма да срещне. Всички ние сме наясно с това и е излишно да го коментираме", заяви още Костадинов. Лидерът на "Възраждане" е на мнение, че парламентарни избори не просто са наложителни, а задължителни.

Тази позиция също срещна неодобрението на президента. "Наистина разбирам вашите вълнения, но този начин за говорене е присъщ за парламентарната трибуна. Тук сме друга институция, ще призова за по-умерен тон", призова Радев. Той попита какво ще стане при положение, че при предсрочни парламентарни избори се повтори почти същата конфигурация.

Според Костадинов обаче никой не може да каже каква ще е конфигурацията в едно следващо Народно събрание. ОЩЕ:Радев и ДПС на консултации: Възможна ли е друга конфигурация в парламента? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика