Президентът на Швейцария на официално посещение у нас

4976
Президентът на Швейцария на официално посещение у нас
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

По покана на държавния глава Румен Радев федералният президент на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард ще бъде на официално посещение в България на 2 ноември.

Перспективите за последващо задълбочаване на двустранните отношения между България и Швейцария, насърчаването на двустранния икономически обмен и взаимните инвестиции, сътрудничеството в областта на науката, културата и образованието, се очаква да бъдат сред темите на разговора на двамата президенти.

Румен Радев: Ако искаме да имаме модерна държава, трябва да се обърнем към науката

Независимо от тежките условия българските млади учени продължават да творят с отдаденост, много усилия и патриотизъм. От това се нуждае...

Държавните глави на България и Швейцария ще дадат началото на публична дискусия на тема „Европа – по пътя на дигиталното бъдеще“ в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а президентът Лойтхард ще участва в церемонията по официално закриване на Форума за дуално образование по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”.

В рамките на официалното си посещение в България, президентът Дорис Лойтхард ще проведе среща и с министър-председателя Бойко Борисов. Освен с президента Радев и премиера Борисов президентът Лойтхард ще разговаря с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Това е второ официално посещение на швейцарски президент в София в историята на българо-швейцарските отношения след първото през 2003 година.

Освен върху двустранните въпроси разговорите ще се съсредоточат основно върху приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС в първата половина на 2018 и други теми от европейския дневен ред като политиката на Швейцария към ЕС, въпроси, свързани с миграцията и оттеглянето на Великобритания от ЕС. Очаква се разговорите да засегнат и аспекти на българско-швейцарските двустранни отношения като икономическите връзки, сътрудничеството в рамките на Швейцарския принос към разширения ЕС, много вероятно също регионалното добросъседство и сигурността.

Румен Радев: Кохезионната политика е жизненоважна за България

Като предстоящ председател на Съвета на Европейския съюз България осъзнава колко важно е справедливото и ефективно разпределение на евр...

Швейцария и България имат добри приятелски отношения, които се задълбочават през последните години. Отбелязвайки през 2016 стогодишнината на българо-швейцарските дипломатически отношения, двете страни имаха интензивен политически диалог и двустранно сътрудничество.

През последните години Швейцария е в десетката на най-големите инвеститори в България, в страната отдавна присъстват световно известни швейцарски компании. Миналата година Швейцария бе на десето място в класацията за преки чуждестранни инвестиции в България. През последните години множество малки и средни предприятия също започнаха да откриват българския пазар. Швейцарските фирми са инвестирали в България близо 469 милиона евро за десетгодишния период 1996-2016, а през 2015 година броят на заетите в тях възлиза на 8 900 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика