Президентът намекна, че без машинно гласуване в парламента не влиза "малък коалиционен партньор"

2538
Президентът намекна, че без машинно гласуване в парламента не влиза "малък коалиционен партньор"
Снимка: Прессекретариат на президента

Притеснително е решението за силното ограничаване на обхвата на машинното гласуване. Това заяви президентът Румен Радев по време на дискусия в президентството, посветена на прозрачността и доверието в изборите.

Неаргументирано е според президента да се гласува машинно само в 1000 секции. Той подчерта, че машинното гласуване дава надеждност за премахване на недействителните бюлетини, надеждност при оформянето и отчитането на протоколите, надеждност и защото не е свързано с Интернет, а всичко е на хартия и на флашки. Не е коректно отговорността за липсата на машинно гласуване да се прехвърля само на ЦИК, смята Радев. В Изборния кодекс е казано, че логистичното и технологичното осигуряване на изборите се изпълнява от изпълнителната власт и тя трябва да си влезе в ролята, заяви държавният глава. Той е категоричен, че има смисъл от машинно гласуване.

ГЕРБ И БСП се хванаха за гушите заради машинното гласуване

"Ако управляващите не манипулират избори, трябва да осигурят 50 млн. лв. за машинно гласуване." Това заяви  заместник-председателя...

Президентът посочи че страната има капацитет за произвеждане на български устройства за гласуване и визира Сдружение "Математици, Информатици и Роботици без граници" и държавната агенцията "Електронно управление“, които работят по темата и са представени в дискусията. Държавният глава изрази неодобрение и по отношение на отмяната на срока за машинно гласуване с последните законодателни промени и коментира, че това означава отказ за възможностите за ограничаване на изборните манипулации. Трябва да има ясно обществено мнение, обществено внимание и натиск по тези въпроси, заяви Радев. Промените в Изборния кодекс не означават, че трябва тотално да забравим за машинното гласуване, успокои участниците в дискусията президентът. В дебата участваха представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, експерти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес.

"Много е важно предстоящите избори да бъдат прозрачни и честни, да има доверие в тях, да има широко представителство на българските граждани. Защото доверието в изборите е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на самата политическа система", изтъкна Румен Радев. Той предложи да бъдат обсъдени всички проблеми, които създават предпоставки да се компрометира изборния процес и от там да се намали доверието на гражданите. Такива предпоставки има, каза той и подчерта, че затова в обществото трябва да има дебат, за да бъдат идентифицирани и предложени мерки за тяхното ограничаване. Мерките, според президента, би следвало да бъдат и организационни и чрез използването на съвременни технологии.

Най-важно е да има прозрачност, категоричен е Румен Радев. По думите му там, където няма дебат, могат да настъпят негативни процеси и по броенето на бюлетините в секционните комисии и по оформянето на протоколите и при предаването и отчитането им от секционните комисии. Като се добавят и начина на формиране и актуализация на избирателните списъци, проблемите се разширяват чувствително, посочи той.

Като повърхностни определи държавният глава доводите, че няма защо да правим машинно гласуване, тъй като и в Европа нямало или защото Холандия се е отказала от него. Той посочи, че в Холандия при два последователни парламентарни избора при избирателна активност над 80%, процентът на недействителните бюлетини са 0.4% и за двата избора, а в България при избирателна активност малко над 50% при последните два избора за парламент недействителните бюлетини са съответно 5% и 6.3%, а според международни организации 3% е гранична стойност. 5 - 6% недействителни бюлетини според оценката на държавния глава са голямо отклонение. Това означава изкривяване на изборния процес, подмяна, това означава цяла партия – един малък коалиционен партньор, да го няма в българския парламент, коментира Радев.

Десните извън парламента поискаха машинно и електронно гласуване

С обща позиция за въвеждане на машинно и дистанционно електронно гласуване излязоха десни формации, които останаха извън парламента.&nb...

Причините за неуредиците в изборите биха могли да бъдат ниска политическа култура, подготовка, неграмотност на членовете на секционните комисии, могат да бъдат организационни при процеса на предаване и отчитане на резултатите, но могат да бъдат и напълно съзнателни, посочи той. Има сигнали как се въздейства от членове на секционни комисии върху бюлетини и съответно тези бюлетини стават недействителни. Има и други сигнали как се манипулират резултатите в протокола на секционната избирателна комисия. Има сигнали и какво се прави с втория формуляр на протокола в неговия път до предаването. Затова, според президента, е необходим дебат и предприемане на организационни мерки и мерки, базирани на новите технологии като видеонаблюдение в секционните комисии, изчистване на избирателните списъци и други. Много важно е на изборите да има не само картина онлайн, но и звук – да се вижда и чува и не само партиите, застъпници и наблюдатели, а всеки гражданин да може в края на изборния ден да проследи какво става в секцията, където си е подал гласа. "Мисля, че това ще има дисциплиниращ ефект върху членовете на избирателните комисии", коментира държавният глава предложението на партия "Воля" за въвеждане на видеонаблюдение на изборите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика