Президентът пита Каракачанов защо е пратил армията да издирва престъпник

6950
Президентът пита Каракачанов защо е пратил армията да издирва престъпник
Снимка: БГНЕС

Президентът и върховен главнокомадващ Румен Радев е поискал обяснение от военния министър Красимир Каракачанов на какво основание е изпратил армията да участва в издирването и арестуването на обвинен за убийство. Каракачанов потвърди за писмото и каза, че в понеделник ще му отговори.

Военният министър отново защити пред bTV решението си да включи специалните части на армията в полицейска операция. Каракачанов отхвърли и критиките, че е взел решението зад гърба на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

Мъжът, убил жена си в Пещера, остава в ареста

44-годишният Георги Генов, който уби съпругата си Катя в Пещера, остава в ареста, реши днес Окръжен съд-Пазарджик. В съдебна зала Генов...

”Какво значи да съм направил нещо зад гърба? Тъй като се намирах извън София, съм издал заповедта устно. Освен министър на отбраната, аз съм и вицепремиер, отговарящ за обществения ред и сигурност. Убеден съм, че при опазването на обществения ред армията трябва да участва”, каза военният министър.

Той разказа, че миналата събота му се е обадил зам.-министър на вътрешните работи, който е поискал съдействие от специалните сили. ”Разпоредих на командира на 68-а бригада ”Специални сили” да съдейства на органите на реда”, отбеляза той.

Каракачанов допълни, че заповедта е била за съдействие извън градовете. ”В горите специалните сили са много по-добре обучени от полицейските части”, каза той.

Обявеният за убийството на съпругата си Георги Генов (44 г.) бе задържан в понеделник сутринта във вила в района на язовир "Тополница" край село Мухово (община Ихтиман) след няколкодневно издирване.

Каракачанов: Българските военни не са доволни, но изпълняват задълженията си

Недокомплектът в армията си стои с годините и се трупа. Вторият проблем е ниското заплащане. Трябва да се увеличават и заплатите в обра...

”Някой знае ли какво точно ще извърши този човек, при положение че 18 часа след извършването на престъплението успешно се укрива? Оказа се, че е охранител. Извършва брутално убийство в центъра на български град. В закона за противодействие на тероризма една от дефинициите за тероризъм е този, който създава смут и страх в населението”, посочи Каракачанов.

"Ако беше взел заложник или беше убил още някой, същите тези хора, които сега ми задават тези глупави въпроси, щяха да зададат въпроса, а защо армията и специалните сили, които са били на 20 км от там, не са оказали съдействие на органите на реда и се е стигнало до още престъпления. Аз съм преценил, аз си нося отговорността”, посочи министърът.

По думите му армията не е институция, която стои само зад оградата на поделението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика