Президентът подари на папата триптих от Тревненската школа

3353
Президентът подари на папата триптих от Тревненската школа
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана, предава БНР. Държавният глава подари на главата на Римокатолическата църква триптих от Тревненската школа от 19 век, върху която е изобразена Света Богородица със светци, пазители на дома.

Това е четвъртата официална среща на президента Радев с папа Франциск. Българският президент имаше срещу с главата на Римо-католическата църква в папската библиотека на Апостолическия дворец. Радев се срещна и с държавния секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин.

Във ватиканската апостолическа библиотека, в която се съхраняват документи, ръкописи и карти, свързани с българската история, президентът разгледа фрагменти от трактата на архиепископ Петър Богдан Бакшич, автор на най-старата история на България, написана преди повече от 350 години.

Имах изключително топла среща с папа Франциск. Благодаря на Светия престол за възможността да се водят служби в католически църкви. Това е огромна подкрепа за единение на нашите общности по света. Отношенията на България с Ватикана датират от 1000 години. Българските делегации са тук всяка година на 24 май, за да продължим да развиваме нашите отношения за един по-хуманен свят. Папа Франциск отправи пожелание към целия български народ. Основата на благоденствието е просвещението. Затова ние като българи ще продължим да се гордеем с делото на Свети Кирил и Методий, заяви президентът Румен Радев, който присъства на божествена света литургия, отслужена за първи път от български архиерей в базиликата "Сан Клементе".

"Посланието на папата към българския народ е за здраве, за просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече", каза държавният глава.

Той припомни, че отношенията между България и Ватикана имат повече от хилядолетна история. Те са започнали още в средата на 9 век по времето на княз Борис Покръстител.

"Приемането всяка година на 24 май на българска делегация на най-високо държавно ниво от папата е важен знак за признание към България Важен знак за ролята на България в световното културно пространство", посочи президентът Радев, който за трети път бе приет от папа Франциск.

Радев: Съвместното пътуване е прекрасен повод за подновяване на диалога със Северна Македония

„Искам да благодаря на моя колега и приятел Стево Пендаровски за гостоприемството, макар и за съвсем кратка визита и да споделя, ...

Президентът Радев отбеляза, че папа Франциск взема активно отношение по всички съвременни проблеми. Двамата са си говорили за съвременния бич - корупцията.

"Пред мен той сподели, че баба му, която го е открила за българското кисело мляко, му е казало следното: дяволът влиза в човека през джоба ", каза Радев и припомни, че папата има много силна позиция срещу италианската мафия.

За разлика от предишното си посещение сега българската делегация водена от президента Радев е получила достъп до Ватиканската библиотека.

"Беше ми представен ръкопис на документ, открит през 70-те години на миналия век. В него се споменава за историята на Петър Богдан, но тогава не е известно, къде се намира този ръкопис. Той беше открит през 2017 г. в библиотеката на Модена. Това е събитие от огромно значение за нашата история, защото неговото произведение е написано почти 100 години преди "Историята" на Паисий Хилендарски. Петър Богдан издава един труд, който има невероятното значение за нашето осъзнаване като българи", подчерта президентът Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика