X
 
 

Президентът: Практиките на прокуратурата показват колко остро стои въпросът за промени в съдебната власт

4959 15
Президентът: Практиките на прокуратурата показват колко остро стои въпросът за промени в съдебната власт
Снимка: БГНЕС
"За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията" като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха." Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти преди срещата си със студенти в Техническия университет в Габрово, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.

"Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата", допълни още той. 

Нинова: Изнасянето на СРС срещу президента е нарушение на закона

В последните няколко години държавата и обществото влизат от криза в криза. Те се дължат на безхаберие и корупция в управлението на Бор...

Според президента, "тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост, защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България."

Междувременно ЕНП (Единна народна партия, създадена от Мария Капон) сигнализира Специализираната прокуратура във връзка с публикуването на СРС-тата, касаещо президента.

"Единна народна партия изразява твърдото си убеждение, че страната е дестабилизирана, както от управленска немощ, така и целенасочено от заинтересовани кръгове и лица. Доколкото първото е резултат от волята на народа, то второто може да се предотврати с инструментите на демократичната държава и оторизираните органи", се казва в официално писмо до медиите.

"В този смисъл и във връзка с публикуваните от Прокуратурата записи на държавния глава на Република България, се обръщаме към Специализираната прокуратура със сигнал за наличие на Организирана престъпна група. Според добилите известност факти, тя включва наблюдаващия прокурор, Главния прокурор на България и неизвестни лица", казват още от ЕНП. 

"Според Конституцията - Чл. 132(1). При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност при техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер. 

Прокуратурата спира комуникацията с президентството, освен писмено

С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Проку...

В тази връзка Наказателният кодекс казва:

Чл. 145 а.(1). Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2). Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

(3). В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

Очакваме органите на Специализираната прокуратура да подходят отговорно към подадения сигнал. В противен случай, като политическа организация, ще потърсим правата си на свободни граждани по друг начин", допълват от Единна народна партия. 

Прокуратурата извади СРС-та срещу президента

Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност на президента. Това съобщиха от ...

Специално за тези текстове от Наказателния кодекс, касаещи отговорността на боравещите със СРС, адвокат Даниела Доковска също обърна внимание.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 12 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  президената трябва да си подаде оставката ако е истина разговора. Деянието му е не съвместимо с поста Президент на България. Тук юридическия казус няма заначение. Той урони престижа на президентския пост.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Първо и преди всичко ние трябва да знаем какъв президент имаме. И това че не може да се води наказателно преследване не означава че не трябва да знаем какъв президент имаме. А истината според мен е че той не заслужава този пост. Ако беше достоен за президент на България той нямаше да участва в този разговор та дори съпръгата му да е виновна. Той е преди всичко е ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ. Ако се дъ виж още ›› ржи като съпруг на жена си не е трябвало да се кандидатира за президент. Проблема е той а не записа. Записа може и да е не законен или какъвто си щете още но това не омаловажава действията на президента. Разбира се тези разсъждения имат значение ако човека от записа е президента.
 • Анонимен 10 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Всеки в тази държава не харесва настоящето и апелира за промяна. Един иска промяна в конституцията, друг в съдебната сиситема, трети в наказателния кодекс, четвърти в здравеопазване, пети в трудовото законодателство и така във всички области на човешките отношения, а никой не смее да побутне сегашното състояние. Защо ли? Защото губещите сме ние, а ние се ослушваме и чакаме някой друг да ни създаде виж още ›› комфорт! Всички останали нямат интерес да реформират сегашните структури защото са свързани с тях и получават облаги от това. Естествено в различна степен и борбата е между тях, #КОЙ да получи повече.
 • Анонимен 9 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Да, Румен Радев е използвал служебното си положение, за да уреди бившата си любовница на синекурна длъжност. Да, той също е рубладжийски продукт. Но в случая искането му за промени на Конституцията е съвсем резонно и би трябвало да бъде подкрепено от гражданите. Тя очевидно се нуждае от ремонт по отношение на контрола над и правомощията на главния соцпрокурор. Очевидно е също, че кръговете зад ДПС виж още ›› се опитват да сплашват заради това.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Румен Радев е също рубладжийска марионетка, но в случая казва нещо очевидно - Конституцията се нуждае от ремонт по отношение на контрола над и правомощията на главния прокурор.
 • нЪл имЪ дИмокрация 7 нЪл имЪ дИмокрация преди 4 седмици Профил на трол?
  И аз имам питане към Конституционния Съд. Ако главният прокурор е ненормален, има ли правен механизъм да бъде пратен на М си в П? Питането ми е свързано с конкретен казус. Пламен Дарак
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  генерали неграмотници, само като ги слушаш как говорят, като тъпи селяни
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 4 !
 • Те ТВА е 5 Те ТВА е преди 4 седмици Профил на трол?
  Членовете на ВСС са политически назначения на ГЕРБ и богато си хрупат от ГЕРБ яслата ! Резултатът е предизвестен, тъй като ГешевОТО е ГЕРБ КРЕАТУРА . МАФИЯТА си назначи Главен Прокурор - Гестапото ! ГЕРБ е МАФИЯТА в България .
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  А Радев е от хранилката на Решетников
  : 9 !
 • Мафията в атака 4 Мафията в атака преди 4 седмици Профил на трол?
  Целта на мръсотиите ? Трябва да бъде отстранен на всяка цена ген. Радев от втори президентски мандат и да бъде настанен националният предател СИК Мафиота, който като американски лакей, няма чест и достоинство а България му е последна грижа .
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Колкото и да се опитвате да внушите обратното, Бойко си е 100% руски еничар. Доказателства: 1.За 10 години няма нито един работещ интерконектор, което позволи при преговорите Русия да ни изнуди с непазарно високи цени на горивата и сега плащаме двойно повече от западноевропейските страни; 2.Възобновиха се всички полезни за Русия, но безкрайно вредни за българския национален интерес проекти като Бе виж още ›› лене, Турски поток и др; 3.С намесата на ЕС на страните от ЦИЕ се даде възможност да предоговорят с Русия прекомерно завишените цени на газа и дори да си върнат част от надвзетите милиарди.ВСИЧКИ с изключение на България предоговориха и си върнаха част от завлечените пари!; 4.Бойко си затваря очите за на практика анексираната част от България под форма на детски комплекс Камчия - бъдещ Крим; 5.Бойко си затваря очите за това, че хилядите руски фирми тук не плащат данъци и итака всяка година ни завличат с милиарди; 5.Бойко позволи да ни осъдят с над 1 милиард лева при арбитража за Белене, като нареди на нашите адвокати да не представят наличните ни доказателства, 6.Бойко унижава националния ни интерес като публично твърди, че сме виновни за прекратяване на Ю.поток и се мазни за прошка, а всъщност Путин от Турция обяви прекратяването и единствената причина е отказаното на Русия банково обезпечаване на проекта от международни банки; и много други ...
  : 0 !
 • Фатмаците от службите 3 Фатмаците от службите преди 4 седмици Профил на трол?
  Всички под ножа, докато Боко стане президент ! Мутрите § Боко няма да се спрат докато не ощавят всичко и сринат държавата !
Нагоре