Приятели си спомниха за Темелко Нешков с нова книга

2814
Приятели си спомниха за Темелко Нешков с нова книга
Снимка: БГНЕС

Снощи (8 декември) се състоя премиерата на книгата, разказваща за уникалната съдба на Темелко Нешков и неговата борба за свободна Македония. Книгата беше представена пред препълнената VIVACOM Art Hall, която буквално се пръскаше по шевовете. "ДОСИЕ - Югославия срещу душата на Македония" разказва за живота на българския патриот. Досието на Темелко не бе взето от архива на българските тайни комунистически служби, а измъкнато от това на УДБА - Държавната сигурност на Югославия.

На премиерата на книгата присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, представители на българския духовен и обществен елит, учени, политици, министри, заместник-министри, бизнесмени и финансисти, бивши български дипломати в Македония и другите балкански страни, чуждестранни дипломати, както и много обикновени български граждани, предаде БГНЕС.

След Втората световна война официалната държавна идеология, въведена в Югославска Македония, се основава на македонизма, доктрина, приета от Комунистическия интернационал през 1934 година, и наложена на всички комунистически движения и държави след края на Втората световна война.

През 1947 година затворите в югославска Македония са били пълни с хора от повечето патриотични семейства, които също така често са били сред най-образованите, опитни и културни интелектуалци, с които Македония е разполагала по това време.

В затвора Темелко успява да потвърди старата максима, че колкото по-образован е македонецът, толкова по-горд е с българското си наследство. Той също така стана свидетел на феномена с обратен знак - колкото по-малко образовани са македонците, толкова по-възприемчиви и наивни стават те към фалшивите и неоснователни теории за македонското наследство.

Само че югославските граници не слагат край на досега на УДБА. Тяхната международна мрежа от агенти преследва емигранти по целия свят и действа против тях. УДБА е истинска международна терористична организация, която активно насърчаваше държавния тероризъм, подобно на това, което правеха мнозинството от организации на държавната сигурност в социалистическите страни от Източна Европа, категоричен е Темелко Нешков.

Представят книгата на Темелко Нешков "ДОСИЕ - Югославия срещу душата на Македония"

Днес, от 18 часа, във Vivacom Art Hall /Телефонна палата/ в София, издателство "Свети Климент Охридски" ще представи книгата на голем...

Заради разкритията си за УДБА, Нешков иска българско гражданство, макар да живее в Брюксел - така той вярва, че ще е по-защитен.

“Израстването, образованието и зрелостта на Темелко Нешков са в резултат на престоя му затвора, където той е бил заобиколен ден и нощ през първите 8 години от най-смелите и образованите, най-ярките и най-умните хора в Югославска Македония. В затвора Темелко успява да потвърди старата максима, че колкото по-образован е македонецът, толкова по-горд е с българското си наследство. Той също така стана свидетел на феномена с обратен знак - колкото по-малко образовани са македонците, толкова по-възприемчиви и наивни стават те към фалшивите и неоснователни теории за македонското наследство”, сподели професорът от Бостънския университет Любомир Тодоров.

Въпреки трудните периоди, животът на Темелко Нешков има своя щастлив край. Той съумя да види краха на комунизма, разпадането на Югославия и създаването на независимата държава Македония. Вярно е, че някой неща в Република Македония днес не са в съответствие с първоначалните идеи на ВМРО. Преди 25 години Вардарска Македония бе извадена от Югославия, но и до наши дни те все още не могат да извадят Югославия от Вардарска Македония.

Публикуването на тайни досиета, като това на Темелко Нешков, е първата стъпка към търсене на отговорност на агентите от УДБА чрез разкриване на техните действия и роли в унищожаването на живота на много семейства. Ако тази книга предизвиква у тях, дори най-малкото чувство на срам или покаяние, тя е постигнала своята мисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика