X
 
 

Приключиха дебатите по вота на недоверие (ВИДЕО)

1983 0
Приключиха дебатите по вота на недоверие (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Стана ясно, че гласуването на четвъртия вот на недоверие на БСП срещу третия кабинет на Борисов ще се проведе на 29 януари. Вотът е заради водната криза в Перник и изобилието на вносен боклук в България.

Единствено от ДПС са обявили официално, че ще гласуват „за“ вота на БСП. Двете партии имат общо 104 народни представители, а за да мине вотът на недоверие трябва да бъдат събрани 121 гласа.

Нинова: Готови сме да поемем подадената ръка на интелектуалците от "Единение"

Готови сме да поемем подадената ръка на учени, интелектуалци и общественици от "Единение". Ако стоим загледани само в партийните си инт...

От партията на Веселин Марешки „Воля“ не казват ясно как ще гласуват. “Независимите” депутати от “Атака”, които са 6, обявиха, че ще определят „своето отношение към вота на недоверие при неговото гласуване“, но е малко вероятно да го подкрепят.

Дебатите на които Бойко Борисов не присъстваше бяха започнати от лидера на БСП Корнелия Нинова. "Правителството на Борисов вече е риск за България. Досега беше вредно, сега е риск за България. Оставането на му на власт гарантира нови кризи. Всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка", каза тя.

След Нинова от името на ГЕРБ на трибуната излезе Георги Марков. БСП искат пир по време на чума и ние няма да го допуснем, каза той. Традиционно Марков започна изказването си със спомени от Великото Народно събрание и спомена премиерът на Унгария Виктор Орбан. Марков смята, че вместо да правят вот на недоверие от БСП трябвало да кажат: “Ние обявяваме война на бедствието, а не на правителството”. „Накрая да си дойдем на думата, за която вие искате. Служебно правителство, това предлагате. Това е върхът на национална безотговорност. Да чака Перник служебни министри да си сменят секретарките, след това пиарките, да си намерят кабинетите, да си сложат портретите, да се запознаят защо е кризата, а след това да я решават. Това е пир по време на чума и ние няма да го допуснем. Искате да оставите България без парламент. Да няма, ако се наложи кой да промени бюджета. Да няма кой да пипне закона за водите. Искате президента да решава водната криза, който горкия, затова не е виновен“, видя сценарий за преврат Марков. Той похвали кмета на Перник Станислав Владимиров, който го трогнал защото изказал благодарност на правителството. “За пръв път от 30 години в българския политически живот се създаде явление - тандем. Дуте, сиамски близнаци. Премиерът на България, управлявал най-дълго България и един млад кмет в Перник. Стига съм хвалил само младите герберки, има и млади талантливи социалисти. Мен ме трогна това момче", каза Маркови предрече, че БСП ще загуби следващите избори.

ДПС: Провалът на ГЕРБ в цялостната политика е факт

Сред четири часа дебати: Вотът на недоверие ще се гласува на 29 януари

Гласуването по вота на недоверие ще се проведе на 29 януари. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след прик...

„Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда и водите, а и в цялостната политика, е факт. Това а закономерният резултат от 10-годишно некадърно управление. Днес ГЕРБ яростно защитава тезата, че в областта на околната среда и водите са постигнати такива големи успехи, че само опозицията не може да ги види и оцени“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него верни на инстинкта си за самосъхранение ГЕРБ са извършили персонални промени, за да се опитат да потушат напрежението и така смятат да продължат. “Не само няма да се решат проблемите, напротив, ще се задълбочават. Както и да го погледнете госпожи и господа от ГЕРБ – това е положението. Нещата се влошават и не се подобряват. Държавата е в колапс. Многократно сме го заявявали и сме посочвали причините. Налице са доказателства за тежка некомпетентност, несистемно мислене и политическо късогледство. Неспособността на управляващите да се поучават от грешките, е свидетелство за невежество. Колкото и пъти да се повтаря една грешка, тя не води до качествена промяна в управленския модел“, заяви още Карадайъ, цитиран от Офнюз.

Според ГЕРБ статистика лъже

В ГЕРБ не харесаха данните, които от БСП извадиха по време на дебата за водите. Депутатът Младен Шишков каза, че БСП дават „широка писта“ на фалшиви новини. „Започвам може би с най-тежката лъжа, възпроизвеждана последните няколко седмици от опозицията. Над 500 хил. българи или половин милион, за да звучи по-значително, са на воден режим. Категорична лъжа. По данни от ВиК операторите към 30 декември 2019 г. са, че хората, които живеят с места с нарушено водоподаване са 116 хил. 951“, каза той и добави – не било вярно, че загубите на вода са нараснали до 61 %.

Манол Генов (БСП) му отговори, че „фалшивите новини“ са официални данни и са взети от Националния статистически институт, от анализа на КЕВР за ВиК сектора.

БСП към Аврамова: Хората видяха кой е виновен за кризата в Перник

Единственото хубаво нещо от излизането на Петя Аврамова на трибуната беше, че българските граждани видяха отговорния човек за кризата в...

Петя Аврамова видя заплаха за поста си

„БСП цели от Министерския съвет да си отиде още един министър и затова са решили, че трябва да си изберат виновен“, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, която запази поста си след ареста на Нено Димов. МРРБ притежава 51% от ВиК Перник. Георги Свиленски и отговори, че с излизането на Аврамова на трибуната, „българските граждани са видели отговорния човек за кризата в Перник“.

„Не искаме оставката на Петя Аврамова, а на целия кабинет“, добави Свиленски.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че „в момента се ремонтират 7 язовира, 58 са в процес на възлагане на такъв“, а общият брой на язовирите бил 182, като доказателство за грижите на правителството за язовирите.

„Ако това управление не успя да превърне България във важен стратегически хъб за други сектори, то поне успяхте да превърнете България в хъб за италиански боклук“, направи добър каламбур младият социалист Явор Божанков.

Аврамова се уплаши за поста си, БСП си търсели виновен

БСП цели от Министерски съвет да си отиде още един министър и затова са решили, че трябва да си изберат виновен. Това каза министърът н...

Изказването на Тома Биков (ГЕРБ) беше в насока, че БСП искат да се докопат властта, но дори и това да стане нямат да могат да намерят коалиционни партньори и не са готови да управляват.

По лошотията нямаме равни. Мразете ме мен, не мразете хора, които нямат отношение“, каза новият министърът на екологията Емил Димитров. „МОСВ имам справка, в която са изброени всичките язовири и нива. Това, което съм направил е свикал съм на 30 януари заседанието на Висшия консултативен съвет по водите“, обяви министърът на околната среда. „По отношение на отпадъците – имаме супер европейско законодателство и супер побългаряване при заобикалянето му“, коментира още Димитров.

Actualno.com

Етикети: