Сред четири часа дебати: Вотът на недоверие ще се гласува на 29 януари

2625
Сред четири часа дебати: Вотът на недоверие ще се гласува на 29 януари
Снимка: БГНЕС

Гласуването по вота на недоверие ще се проведе на 29 януари. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след приключване на разискванията по него.

С това се спазват разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, а именно гласуването на проекта за решение да се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията, предаде Фокус.

Дебатите продължиха близо 4 часа, а на заседанието присъстваха министри от кабинета „Борисов“ 3. Мотивите на БСП бяха представени от лидера на партията Корнелия Нинова. Тя обяви от парламентарната трибуна, че досега правителството е било вредно, а сега е риск за България. Според нея всяка промяна към по-добро минава първо през оставката му.

"Искането за гласуване на вот на недоверие на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е предизвикано от провала в областта на опазването на околната среда и водите. Този провал застрашава пряко живота и здравето на българските граждани. Водната криза в Перник, а вече в други градове и села, нерегламентираните тонове отпадъци, както и опасните стойности на замърсения въздух са пряка последица от безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на "Борисов" 3. Кризата не е природно бедстиве, а управленско", подчерта лидерът на БСП.

Според нея има нормативен хаос по темата за управлението на околната среда и водите. "Към него се добавя институционален такъв. Институциите, които трябва да управляват политиката по околна среда и води са над 11", отчете Нинова. "Третото доказателство за провала са фактите. Официално 350 хил. души в цялата страна, но с частичните спиране на вода в нови и нови градове 500 хил. са на режим на вода. На първите места сме в Европа по мръсен въздух и вече сме осъдени от съда на ЕС за това. Очакват се санкции, които ще плащате вие всички уважаеми български граждани. Световната здравна организация в свой доклад пише за България, че 15 хил. души умират преждевременно от замърсения въздух", изтъкна лидерът на БСП.

По думите й всеки ден ставаме свидетели на откриване на нови и нови боклуци. "Красива България беше превърната от правителството на Борисов в сметище", каза Нинова и зададе въпроса кой е издал разрешение. Нинова коментира истинските причини за вота на недоверие. "След 10 години управление на ГЕРБ, похарчени приблизително 3 млрд. лв. загубата на вода се е увеличила от 60 на 61 %. Защо? И къде отидоха парите, инвестирани уж за подновяване на мрежата?", попита тя и уточни, че за 10 години е увеличавана цената на водата, а гражданите получават мръсна и негодна за пиене вода. По думите й няма смислени и логични отговори.

Лидерът на БСП се спря подробно на кризата в Перник. Тя отбеляза, че кризата в Перник се дължи на умишлени действия преди изборите, а като втора причина изтъкна безхаберие. "Доведохте тази криза до умишлено бездействие заради изборите. Какво да се прави сега? Безспорно всички трябва да помагаме на Перник. Необходими са конкретни, умни и мъдри, професионални експертни решения ,но паникьосани от общественото напрежение, продължавате с грешките и рискувате много. Вие създадохте тази криза, сега имитирате решения и рискувате много. Продължавате да заблуждавате хората, че може да се реши проблема за 45 дни. Вчера ваш министър обяви, че не само няма тръби, а тепърва ще се произвеждат. Бъдете обективни и истински с хората. Нека калинките да замълчат и да говорят експертите", изтъкна тя.

Според депутатa от ГЕРБ Георги Марков БСП искат пир по време на чума. Той заяви, че управляващите няма да го позволят и попита защо не се борят с бедстивето, а с правителството.

БСП към Аврамова: Хората видяха кой е виновен за кризата в Перник

Единственото хубаво нещо от излизането на Петя Аврамова на трибуната беше, че българските граждани видяха отговорния човек за кризата в...

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че от Движението са убедени във вредата, която управляващото мнозинство нанася на демокрацията и живота и здравето на всички български граждани.

 "Атака" ще мисли каква позиция да заеме по време на гласуването на вота в пленарна зала.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП, а от Атака ще мислят. Това стана ясно от изказванията на народните представители Джевдет Чакъров и Павел Шопов.

Шопов призова социалистите да отговорят на въпросите им и да кажат дали могат да обещаят, че ще премахнат санкциите срещу Русия, да помогнат за признаването на геноцида по време на турското робство, дали ще работят за въвеждане на европейските пенсии и пр.

„Хайде да не се лъжем, да не се заблуждаваме. Измислено е да има вот на недоверие поради много причини. Те са вътрешнопартийни за БСП. Предстои избор на председател. Целта е и свалянето на правителството, може би последен опит да има предсрочни парламентарни избори. Винаги, когато опозицията мисли за вот на недоверие, мисли първо да има ли, а след това по какъв повод“, заяви Шопов.

Аврамова се уплаши за поста си, БСП си търсели виновен

БСП цели от Министерски съвет да си отиде още един министър и затова са решили, че трябва да си изберат виновен. Това каза министърът н...

Според него въпросът за БСП не е в Перник, за боклуците, за екологията.

„А да се свали ли това правителство и да вървим към предсрочни избори или да не се сваля и да продължи да изкара мандата си“, коментира той.

Павел Шопов разкри, че БСП не е поканил "Атака" по официалния ред, а ги дърпали за ръка и искали да коментират вота на недоверие.

„Вие искахте сепаративно да разговаряте с всеки един от нас. Такава беше и политиката и на нашите колеги от ГЕРБ. Вие разсъждавахте. Те от „Атака“ толкова са ни набрали на това унижение, на което ни подложиха от ГЕРБ, затова че нарушиха баланса в Народното събрание. И вие не ни защитихте“, коментира Шопов.

По думите на Младен Шишков от ГЕРБ пък БСП не само дават широка писта на фалшивата информация, а и са нейни автори.

Искрен Веселинов: ВМРО ще подкрепи правителството

ВМРО ще подкрепи правителството. Това каза от трибуната в парламента Исрен Веселинов по време на дебатите по вота на недоверие, внесен ...

„През последните няколко седмици все по-често ставаме свидетели на манипулирана, преекспонирана, иначе казано фалшива информация. Често ставаме свидетели на тиражиране на лъжи. За огромно съжаление този информационен поток, не само че получава широка писта от колегите от БСП, но те също са автори на част от тази фалшива информация за огромно съжаление. Разбира се, ние няма как да останем безучастни в този процес и ще дадем своите аргументи в тази посока“, закани се Шишков.

Той опроверга част от разпространявана та информация.

„Започвам може би с най-тежката лъжа, възпроизвеждана последните няколко седмици от опозицията. Над 500 хил. българи или половин милион, за да звучи по-значително, са на воден режим. Категорична лъжа. Даже мога да цитирам точния текст във вашите мотиви“, каза Шишков.

По думите му истината е, че реалните данни от ВиК операторите към 30 декември 2019 г. са, че хората, които живеят с места с нарушено водоподаване са 116 951“, допълни още Шишков.

Според него следващо невярно твърдение е, че загубите на вода нарастват до 61 % към момента. „Нищо подобно“, отсече той. По думите му на места, където са реализирани проекта за воден цикъл, загубите са намалели драстично.

ДПС: Държавата е в колапс заради некадърно управление

„Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда и водите, а и в цялостната политика, е факт. Това а закономерния...

„Няколко пъти споменавате, че ГЕРБ управлява 10 години. Не, колеги ГЕРБ управлява от 2009 г. с прекъсване. Еврофондовете функицонират от 2007 г. От 2007 до 2019 г. са спирани два пъти по време на управлението на БСП. Това прави една трета от периода“, отчете Шишков.

Депутатът подчерта, че запазена марка на БСП е да нагнетява напрежение и красноречив пример за това е кризата в Перник.

„Фалшивите новини се връщат като бумеранг“, припомни той.

"Така политика не се прави. Лъжата никога не се цени. Цени се искреността. Сигурен съм, че ще съумеете да намерите подходящите измиващи препарати, за да отмиете час по-скоро неприятното усещане и притесненията, които създадохте на хората с всичките ви лъжливи твърдения. Искате да управлявате, а не давате алтернатива. Нещо повече дори и малкото неща, които вие предложихте, ние вече ги изпълняваме", обясни Шишков.

Народният представител от БСП и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов репликира Младен Шишков като му каза, че фалшивите новини са взети от националния статистически институт, от анализа на КЕВР за ВиК сектора и уточни, че фалшивите новини, ги пишат институциите, ние само се позоваваме на тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com