Приключиха консултациите при президента

1466
Приключиха консултациите при президента
Снимка: БГНЕС

Приключиха консултациите при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили, които бяха предизвикани от оставката на кабинета „Борисов” 2 след провала на ГЕРБ на президентските избори.

След приключване на кръга от консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата конституционна процедура, а именно връчване на проучвателни мандати. Плевнелиев обаче вече заяви, че ще свика преди това КСНС. Първият мандат се връчва на най-голямата по численост парламентарна група, вторият – на втората по численост, а третият по избор на държавния глава. Междувременно Плевнелиев отправи питане до Конституционния съд за тълкуване - дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание. КС обявиха, че основният закон ясно е разписал процедурата и не се налага тълкувателно решение.

Първите консултации президентът проведе с ГЕРБ. Тогава той заяви – „запазвам си правото след консултациите да свикам извънреден Консултативен съвет по национална сигурност. Чак след това ще стартира и конституционната процедура за връчване на мандати”. Премиерът в оставка и партиен лидер Борисов съобщи, че в рамките на 43-ото народно събрание ГЕРБ няма да сформират кабинет. Запитан дали е станало дума за бъдещо служебно правителство по време на срещата Бойко Борисов и с Цветан Цветанов от ГЕРБ, президентът казва: "Категорично не, от гледна точка на конкретни личности, а само принципи".

АБВ: Не искаме мандат, а бързо структуриране на служебен кабинет

Според АБВ 43-то Народно събрание не може да излъчи ново правителство. От партията нямат никаква амбиция да се ангажират под каквато и ...

На следващия ден, след консултациите с БСП лидерът Корнелия Нинова също заяви, че левицата ще върне проучвателния мандат и няма да прави опити да сформира кабинет. Тя категорично отрече, че от партията ще предлагат кандидати за служебни министри. „Заявихме пред президента нашата позиция – ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем, както и ако бъдем поканени от третата политическа сила, на която ще бъде връчен мандат, да откажем. Ние няма да участваме в такова правителство с 38 депутати в този парламент” каза Нинова.

Последваха консултации с ДПС, а след това и с Реформаторския блок.

Председателят на ДПС Карадайъ заяви: „Това НС е изчерпало възможностите за съставянето на различни мнозинства още в самото си начало, още със съставянето на това мнозинство. ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат. Но при това НС различните варианти за съставяне на правителство са изчерпани”, подчерта председателят на движението.

С Реформаторите консултациите протекоха на два такта – веднъж с РБ и отделно с Радан Кънев. След срещата с държавния глава Божидар Лукарски обяви, че Реформаторският блок няма как да приеме да сформира правителство в рамките на това НС, без да има съответната подкрепа от ГЕРБ. „Такава в момента няма. Не сме обсъждали мандат конкретно. Ако президентът реши да връчи мандат на Реформаторския блок, ще мислим, но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент. От тяхна страна няма такова виждане по въпроса”, каза той.

Плевнелиев: Трябва да направим всичко възможно това НС да продължи своята работа

Трябва да направим всичко възможно това Народно събрание да продължи своята работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началот...

С БДЦ-НС консултациите протекоха също без особени изненади. „Това Народно събрание има шанс да излъчи ново правителство само, ако има политическа воля за това. Ние не виждаме такава в момента”, заяви съпредседателят на БДЦ - Народен съюз Румен Йончев.

Патриотичният фронт обаче охотно обясниха, че биха поели мандат, ако им бъде възложен от президента. „Ние сме готови да приемем мандат в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила. Ако намерим необходимото съгласие в парламента”, заяви Красимир Каракачанов след консултацията с президента Росен Плевнелиев. Президентът е единственият отговорен политик, който не желае политическа криза и не иска ново служебно правителство и хвърляне на страната в безвремие, което ще бъде вместо шест месеца - една година, коментира и лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов побърза да обяви в НС, че няма да подкрепят ПФ за нов кабинет.

Днес се проведе и последният кръг от консултации – с АБВ и с Атака.

Нашето убеждение е, че това Народно събрание не може да излъчи ново правителство, каза Румен Петков от АБВ след консултациите при президента Росен Плевнелиев. „При декларацията на три от политическите сили – ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и няма да участват в изграждането на нов кабинет, всичко останало е ПР-мероприятие, защото тези, които декларират че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред вас и чрез вас пред българските граждани, ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или за депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото“, посочи Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика