Призив по адрес на Цачева и Радев: Щом не идват на дебати, да бъдат наказани на изборите

4984
Призив по адрес на Цачева и Радев: Щом не идват на дебати, да бъдат наказани на изборите
Снимка: Actualno.com

Място за Цецка Цачева и Румен Радев няма, тъй като те не пожелаха да участват. Така започна дебатът между четирима кандидати за президент – Трайчо Трайков, Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин и Пламен Орешарски. Не знам защо си помислиха, че те са най-великите - затова да ги накажем на изборите, не пропусна да захапе кандидатът на „Обединени патриоти” Красимир Каракачанов. Тези, които се крият от дебати, ще се крият и от хората, ако бъдат избрани за президент, добави кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайко пред Нова телевизия.

Борбата с корупцията

Не смятам, че някога е имало мнозинство, което да е искало истинска съдебна реформа. Това е и причината за всички проблеми относно доходите и бедността – държавата не може да бъде гарант, че правилата се спазват, категоричен беше Трайчо Трайков. Как искате главният прокурор да се откаже от властта си, след като тя е неоспорима, зададе риторичен въпрос кандидатът на Реформаторите.

Ивайло Калфин пък поиска промяна в Конституцията, чрез Велико народно събрание, за да не се получава така, че премиерът на практика съсредоточава властта в ръцете си. Прокуратурата не работи, защо ѝ пречи Конституцията – примерът го виждаме в Румъния, добави той.

Всичко почва от личния пример на политиците – не може да има страна, в която 10% комисионна се смята за малко, каза Каракачанов, който не вижда смисъл от „измислени реформи”. Когато стана президент, ще питам не „Кажи си, Иване?”, а „Защо, Иване?”. Нормално ли е големи чиновници, уличени в корупционна практика, да се връщат обратно на работа, когато „тяхната” партия се върне на власт? Нека приемем закон, според който в такива случаи нямаш право да се връщаш на държавна работа – когато си доказано виновен от съда, уточни Каракачанов след въпрос на Орешарски как хора, чиято вина не е доказана в съда, ще бъдат ограничавани.

От началото на Прехода не оставихме съдебната система сама да се реформира, съгласно Конституцията. Всички се намесваме в нея – парламентът, изпълнителната власт, беше тезата на Орешарски.

Доходи и социално неравенство

И Каракачанов, и Калфин подчертаха, че президентът няма преки правомощия в тази насока. Трайчо Трайков и Калфин наблегнаха на тезата, че държавният глава може да е двигател за създаване на среда за развитие на икономиката ни. Пламен Орешарски също подкрепи тази позиция, но подчерта – трябва икономически растеж и това е първото условие, за да има какво да разпределяме.

Пенсии от 200 лева са срамни – парите изчезват някъде другаде. 20-30% данък ДПС от обществените поръчки, 0,5 – 1 млрд. лева годишно в картела за горива. После – еднократни бонуси като КТБ – 4 млрд. лева, газови договори „Овчаров” – още толкова, изреди Трайков. Кандидатът на Реформаторите напомни, че през 2006 година Румен Овчаров, със собствена инициатива, е променил договора с „Газпром” за доставка на газ и съответно сме загубили над 3 млрд. лева до изтичането на договора. Трайков прикани Пламен Орешарски да разкаже по негово време какво точно се е случвало. Когато променим структурата на икономиката, за да не се върти около обществените поръчки, тогава ще има напредък, опонира Калфин. Когато в България искаме да купуваме, не само да продаваме, тогава ще тръгнем напред, отговори Трайков.

Основният въпрос, които стои, е несправедливостта – не е нормално пенсиите в България да са по-ниски от страни като Албания и Сърбия, които не са членки на ЕС и НАТО. Смятам, че минималната пенсия трябва да е 300 лева, каза Каракачанов. Решението за пенсиите е те да бъдат преизчислени – защото едно е да си пенсиониран преди 6-7 години, друго е сега, а и в двата случая професията и стажът да са едни и същи, подчерта Калфин.

980 000 души получават инвалидни пенсии – това трябва да се ревизира. Мога да ви посоча цели села в Плевенско, където в едното село всички деца са болни от астма, в другото – всички от епилепсия, заяви Каракачанов. Като част от управляващата коалиция вие какво направихте, попита Орешарски. А Калфин се включи с думите, че вече има изчистване в системата на ТЕЛК – предложението там беше вече медицински специалисти да оценяват здравословното състояние, а икономически експерти да преценяват дали това състояние позволява на съответния човек да работи нещо.

Борисов не чу въпрос на Actualno.com дали Цачева е влязла да учи право като кадър от Рабфак

Не мога да ви чуя. Така премиерът Бойко Борисов отговори на молба на кореспондента на Actualno.com в Асеновград да коментира твърденият...

Външна политика

Основната тема тук беше за бежанците и мигрантите. Проблемът е, че страните, от които идват бежанци, едва ли скоро ще се успокоят. Трябва да се търси устойчиво решение. Работата, която трябва да свършим в България, е битката с каналджийската мафия, подчерта Трайков. По въпроса с отношенията с Русия и Турция той посочи, че е важно не само какво искаме ние, но и какво искат Москва и Анкара. Работа на президента е да създаде подходяща среда за балансирани отношения, е позицията на Трайков. Крайно време е да спрем да се лашкаме между позициите на други, добави той.

Каракачанов беше категоричен – недопускане на мигранти, никаква трайна политика за заселване. По думите му над 60% от идващите у нас чужденци са икономически мигранти. Членове сме на НАТО, на ЕС, но това не значи да нямаме отношения с Русия. Турция категорично трябва да е извън ЕС, завърши Каракачанов. Той обясни, че не е работа на българския президент да дава квалификации в конфликта САЩ – Русия.

Калфин се съгласи, че трябва да се спре бежанският поток. Като президент бих започнал активно да работя за споразумения за реадмисия с държави като Афганистан и Пакистан, каза той. За него опасностите за България от външна страна не идват от Русия, а от Близкия изток. Бих започнал инициатива петте балкански държави членки на ЕС да започнат да излизат с общи позиции, за да се засили ролята ни в Черноморския регион, заяви Калфин.

Орешарски изтъкна, че по негово време започнало изграждането на оградата по границата с Турция и с това той защитил българския интерес. Бих полагал усилия да поддържам приятелски отношения и извън Москва и Анкара, заяви бившият премиер. На първо място са човешките права, подчерта Орешарски по темата „Абдуллах Бююк”. Турският гражданин беше върнат на режима на Ердоган, след изрично решение на българския съд това да не става.

ЦИК: Всяка извинителна причина да не се гласува ще се преценява индивидуално

Всяка извинителна причина да не се гласува ще се преценява индивидуално на базата на предоставените от избирателя документи. Това обясн...

По темата санкции и специално срещу Русия против се обявиха Каракачанов, Калфин и Орешарски. Единствен Трайчо Трайков посочи, че санкциите бяха наложени заради анексирането на Крим. Дайте да обясним на хората как може всеки да си хареса парче от съседа си и да си го вземе, заяви той.

Въпроси между кандидатите

Моят въпрос щеше да е към г-н Радев, но го задавам на г-н Калфин – какво ще обясните на българските граждани, ако Турция си хареса и реши да си вземе парче от България, попита Трайков. Калфин отговори, че това е въпрос на политика и че трябва да имаме достатъчно средства за защита.

Калфин зададе въпрос на Каракачанов – какво ще каже, след като Валери Симеонов обяви, че жените от ромското малцинство имат „инстинкти на улични кучки”? В края на 2014 година лидерът на НФСБ каза, че "голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение – за тях законите не важат, данъци и такси са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че имат само права, но не и задължения и отговорности". Според него Преходът е превърнал ромите от работещи хора, които пращали децата си на училище, "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болници по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки". Каракачанов отговори, че в този момент и Калфин е бил част от правителството, а не е задавал такива въпроси и отговори с контравъпрос – не е ли вярно, че ромите действително не спазват законите?

Орешарски реши да зададе въпрос на неприсъстващата Цецка Цачева – и тези ли избори ще бъдат спечелени с изборни манипулации? В изборния ден трябва всички да направим така да няма манипулации, заявиха Трайков и Калфин. Каракачанов последва примера на Орешарски – попита задочно Цачева и Радев дали подкрепят политиката за трайно заселване с мигранти, дали подкрепят Турция за влизане в ЕС и дали подкрепят върщането на наборната армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика