X
 
 

Признание от ЦИК: Нужно е преизчисление на избирателната активност от първия тур на вота

2382 1
photo of Признание от ЦИК: Нужно е преизчисление на избирателната активност от първия тур на вота
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Ще се наложи преизчисляване на избирателната активност в София на първия тур на местните избори, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, предаде БНР.

Той определи като "техническа грешка" разликата от близо 100 000 избиратели в избирателните списъци на столицата:

Местни избори 2019: Какво тук значат някакви си 100 000 гласоподаватели?

В търсене на около 100 000 гласоподаватели, които изчезнаха от протоколите на Общинската избирателна комисия в София, протоколи с данни...

"Броят, който е предоставен от Областната администрация - това явно са били избирателите, които са към изборите, националните, за национален парламент или за европейски парламент, и те са 1 165 955.

Впоследствие, с оглед и информацията, която постъпи от Общинската избирателна комисия, с имейл са изпратили вярното число, което е подадено в Централната избирателна комисия, но което явно не е взето предвид при обработването на данните поради техническа грешка - 1 064 705.

Допускам, че е възможно да е направена техническа грешка и просто подадените данни да не са верни от страна на областната администрация и това е началната база, въз основа на която ние изчисляваме колко от тях са отишли да гласуват, тоест избирателната активност. Тук не може да говорим за резултати от изборите, тъй като резултатите от изборите се отчитат на основата на действителните гласове, които са подадени за кандидатсаките листи".

Андреев обяви, че до момента в ЦИК няма запитване от областния управител на Бургас по казуса, пред който е изправена община Несебър, където новоизбраният кмет и двама общински съветници са в ареста за купуване на гласове.

Изборни измами или не с избирателните списъци – в числа и предимно в София

Обвиненията за купуване на гласове не липсваха и при миналите два тура на местните избори. Засега няма стряскащи съобщения от прокурату...

А за заявеното устно желание от Мая Манолова да се обжалва вота в столицата, от ЦИК припомниха, че жалбата се подава в съда и той решава:

"И вече той е този, който ще прецени какви доказателства да бъдат допуснати при едно такова обжалване".

Припомняме, че Actualno.com в търсене на около 100 000 гласоподаватели, които изчезнаха от протоколите на Общинската избирателна комисия в София, протоколи с данни за избирателната активност, които бяха публикувани в този си вид и на официалната страница на ЦИК, потърсихме за коментар говорителят на комисията Александър Андреев. От думите му излезе, че тези липсващи гласоподаватели не били от значение за крайния резултат в София.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Разкриха от какво е починало 3-годишното дете

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи предварителен доклад от проверката на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната...