Пробуждане - три НПО поискаха наказание за цинизма на депутат от ДПС към децата

24144
Пробуждане - три НПО поискаха наказание за цинизма на депутат от ДПС към децата

Ден след скандалното изказване на депутата на ДПС Илия Илиев относно „решенията на природата” дали 15-годишен човек е дете или възрастен, три неправителствени организации взеха отношение по въпроса и изпратиха официална позиция до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до Министерския съвет и до Агенцията за закрила на детето. Гражданските организации искат извинение от Илиев и наказание за изказването му.

Какво предизвиква реакцията - следният диалог в сутрешния блок на Нова телевизия от 4 февруари тази година. На възраженията на водещия Виктор Николаев по темата за детските надбавки в разговор в студиото, че човек на 16 или 14 години сам е дете и не е редно да ражда, Илия Илиев заяви: "Вие скоро на дискотека ходил ли сте? Вижте какво правят 15-16 годишните, с какви бюстове са... Не може да го осъждаме, защото това е право и избор. Природата решава дали е дете". И още: "Кажете какво правим със 17-годишните, които ходят по дискотеките", пита Илиев.

Раждаемост - да, но бизнес - не

От дни е актуална дискусията за малолетните майки, детските надбавки и мерките, които трябва да вземе държавата. В случай, че същата т...

Ето и позицията на въпросните организации - Общински съвет по наркотични вещества Благоевград, НПО "Деца срещу дрогата" и Сдружение на европейските инициативи в България.

"Тези публични изказвания на български народен представител от работещо в момента Народно събрание водят до приемане за норма децата от ромски произход да не посещават училище, да раждат деца, да не получават необходимата квалификация, за да могат да работят и да разчитат само на различни видове държавни помощи. Това ги превръща в трайно безработни и трудно социализиращи се в обществото, което ги лишава от истинска житейска реализация - личностна и професионална.

Не е ли всичко това нарушаване на правата и свободите им? Изказването на г-н Илия Илиев като депутат от работещо в момента Народно събрание е скандално и директно внушава нарушаване плюс приемане на нарушаване на Наказателния кодекс и Закона за закрила на детето, както и Конвенцията за правата на детето на ООН, подписана от нашата държава. Децата на посочената възраст могат да бъдат в дискотека, която е специално за тях с гарантирана невъзможност за закупуване на алкохол и тютюн и в разрешените за това часове, а когато е извън посочените изисквания - само с придружител, основно родител.

Протестираме срещу откровения цинизъм на изразяване на народния представител Илия Илиев за ученичките. Не ни интересуват неговите сексуални желания и дали заради тях той е в българския парламент, а да служи за пример, особено на подрастващите, как трябва да бъдат спазвани приетите закони и подписаните конвенции, както и да предлага промени в тях, гарантиращи правата на децата, определени като възраст в посочените документи. Народното събрание и Министерския съвет не могат да бъдат в услуга на откровено икономически интереси на лица и партии чрез поддържане на невежеството, елементаризирането на човешкото съществуване и стимулирането на закононарушения на определена част от българското общество, представяйки това за еволюционна защита на права.

Експерт: Не трябва да се санкционират семействата с млади майки

298 момичета под 15 години са станали майки през 2013. Информацията съобщи доц. Елица Димитрова от Института за изследване на население...

Не само изискваме публично извинение, но и наказание от Председателя на Народното събрание и съответната политическа партия.Ние сме възмутени, омерзени и изискващи съответните мерки. България не е държава на анархия и архаични първични нагони, а съвременна законово регламентирана страна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика