"Продължаваме промяната": Кирил Петков няма двойно гражданство в ГРАО

31867
"Продължаваме промяната": Кирил Петков няма двойно гражданство в ГРАО
Снимка: БГНЕС

"Уведомяваме Ви, че в системата ГРАО Кирил Петков фигурира като български гражданин и не са налице пречки за регистрирането му като кандидат за народен представител за предстоящите на 14.11.2021 г. парламентарни избори". Така официално отговориха от "Продължаваме промяната" на въпроси на Actualno.com. Ето какво попитахме:

Как фигурира Кирил Петков в ГРАО - само като български гражданин или като човек с двойно гражданство? Ако е второто, това значи ли, че не може да е кандидат за депутат?

Отговорът дойде на втория ден от нашето запитване. 

Междувременно президентът Румен Радев изпрати становище до Конституционния съд (КС) в което твързи, че  заради това, че второто служебно правителство вече с изтекъл мандат и престана да функционира, счита, че делото в КС относно гражданството на Кирил Петков (служебен министър на икономиката в този кабинет) вече е загубило предмета си и затова трябва да не бъде гледано по същество. "Факт е, че въпросното "първо" служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада", пише в становището на президента пред КС. Под "първо" служебно правителство той визира правителството с участието на Петков - припомняме, че първото служебно правителство, съставено от Румен Радев, работи начело с Огнян Герджиков като служебен премиер от 27 януари, 2017 година.

Защо според Радев като го няма вече въпросното служебно правителство с Петков, то всичко трябва да отпадне по същество? "В практика си Конституционният съд (КС) нееднократно е отчитал, че последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето", гласи текстът в президентското становище - т.е., за да отсъди съдът дали Петков законно е станал министър, то Петков все още трябва да е министър, когато решението бъде взето, което явно в случая не е така.

Цялото становище на президента можете да видите ТУК!

Бившият конституционен съдия и член на КЗК проф. Пламен Киров коментира пред Actualno.com казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. Предмет на делото в Конституционния съд, касаещо гражданството на Кирил Петков, има. Гледане по същество и решение следва да има, смята той. 

Щом имаш чуждо гражданство, не може да си на публичен пост - защо?

Казусът с Кирил Петков и гражданството му е добър дебат да бъде повдигнат въпроса дали е смислено да има ограничение в гражданството, к...

Точно същия ден, но по-рано стана ясно становището на президента Румен Радев по делото. То не касае това дали Кирил Петков е бил законно назначен за министър (ако е имал двойно гражданство към момента на утвърждаване на назначението, тогава самото назначение е незаконно), а касае дали указът на държавния глава в частта, с която е назначен Кирил Петков за служебен министър на икономиката, отговаря на Конституцията или не.

Представете си, че някое решение на Министерския съвет е взето с решаващия глас на г-н Петков. Това решение може да има правни последици и след края на мандата на правителството, в което Петков е бил министър – това е аргумент, че има предмет по същество, по думите на проф. Киров.

Още: Румен Радев с уникален аргумент защо съдът трябва да спре да се занимава с гражданството на Кирил Петков

Гражданството на Кирил Петков - пази ли го Румен Радев?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика