Проф. Иво Христов: Ако Байдън дойде на власт, ще има войни и около България

36315
Проф. Иво Христов: Ако Байдън дойде на власт, ще има войни и около България
Снимка: БГНЕС

Много сме я закъсали, щом един политически резултат е функция на вирусно заболяване, ако е имало такова. Във всичко се съмнявам. Без да имам вътрешна информация, имам чувството,че щабът на Тръмп внимателно са анализирали дебата с Байдън и резултатите, и са стигнали до извода, че е по-добре той да си ги спести. Дебатите Тръмп-Байдън бяха политическо дъно за САЩ, все си мислех, че България е там, но това, което видях в Америка ме успокои. Изключително много ме впечатли, такъв примитивизъм не бях виждал. Така коментира ситуацията в САЩ проф. Иво Христов, социолог и депутат от БСП.

По думите му подобно говорене "се е превърнало в практика в България и сега ще има вторична легитимация, защото "така правят големите".

Санкциите на САЩ ще засегнат „Турски поток“ през България

Американските санкции ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, който трябва да премине през българска...

Там няма никаква, абсолютно никакъв дебат за политика. Това е едно дълбоко разделено общество, на ръба на гражданската война. Гледките от там това лято напомнят Близкия Изток, а не най-развитата страна в света, продължи коментара си за САЩ той.

Аз си мисля, че 2020г. ще бъде началото на взривни процеси в целия свят, те ще ни се стоварят на главата, каза проф. Христов. Обяснението му: "САЩ не се занимават в момента с нищо, освен със себе си. Те нямат единна външна политика също така. Липсата на здрава ръка на имперската сила ще се отрази на цял свят"

Тръмп дойде като представител на антиглобалистките сили, като представител на американския империализъм. Байдън е на националистките сили. Това е буквално война на крайбрежията. Ако Байдън дойде на власт, отчитайки неговото "перфектно физическо състояние", това означава, че Камала Харис ще управлява. Това означават войни навсякъде и около нас. Например в Средиземноморието - конфликтът Гърция - Турция, посочи анализаторът.

"Директно, ние вече сме на фронтовата линия срещу Русия – физически. Турция – това което се случва в Кавказието е директно ефект от политиката на Ердоган. Крайно съм притеснен от конфликта в Нагорни Карабах. Смятам, че там нещата ще придобият все по-тежък характер. Очертават се блокове, в които за първи път Арабският свят, с изключение на Катар и плюс Иран, застават зад Армения. От другата страна е тюркският свят плюс Пакистан, които застават зад Турция. Всичко това ще бъде решено от тежката дума на Русия", подчерта той взривоопасната обстановка.

Джеймс Пардю пред ДВ: Борисов превърна България в еднопартийна държава

"През последните години демокрацията в България се намира в отстъпление. А Борисов на практика превърна България в еднопартийна държава...

За дебатът в ЕП за България: "Много пара в свирката", коментира кратко Христов.

Проследих го. ЕК няма никакви, абсолютно никакви реални, освен спиране и пускане на пари, за влияние върху режимите в Европа. Това е една от крайно неприятните страни на българския характер – да чакаме някой да ни реши проблема отвън. Ние допуснахме крайно срамно този режим да ни управлява толкова време. Има широки авторитарни нагласи, дори тези, които са срещу Борисов са част от тях, защото не са в хранителната верига, обясни социологът.

Очарователна е тази българска черта да се гласува за поредния спасител, без да се знае какво има вътре като съдържание, така той коментира последните социологически проучвания, които дават преднина на Слави Трифонов. "Както сме го подкарали, нас преди 30 и кусур години ни управляваше Тато, след това дойде Командира, след това Дедо, след това Баце. Следващият пак трябва да бъде някакъв такъв - родителски надзор да осъществява над инфантилното българско население", каза Христов.

"Ние сме като едно голямо семейство,всяка ръка държи по един камък", каза още той по повод политиката и политическите играчи в България.

Политолог: Натискът от Брюксел върху България ще се засили

"Във всички случаи политическият натиск към България ще се увеличава. Досега всичко беше много дипломатично – някак се казваше, ч...

БСП е единствената политическа партия в странта, другото са клики. Има си критерии за това какво означава политическа партия. Благодарен съм, че ме поканиха, каза проф. Христов и отказа да коментира конфликтът между Елена Йончева и Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика