X
 
 

Проф. Михаил Константинов: ЦИК ще поиска повторно преброяване в секции с невалидни бюлетини

4268 1
Проф. Михаил Константинов: ЦИК ще поиска повторно преброяване в секции с невалидни бюлетини
Снимка: БГНЕС
ЦИК ще поиска повторно преброяване в секции с множество невалидни бюлетини. Това каза за  „Фокус“ председателят на Борда на директорите на “Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов. Той обясни, че отварянето на чувалите може да се случи след позволение на районните административни съдилища и добави, че първо трябва да завърши оспорването на изборните резултати. Според него съществува тенденция за по-висок брой невалидни гласове при избора на общински съветници.

„Средно процента на недействителния вот на последните избори беше 8,5%. При кметове беше между 4% и 5%, което е приемливо, но изключително висок беше този процент за общински съветници – 15%. За съжаление и на миналите местни избори през 2015 беше също много висок – 14% . Отново и тогава беше 4%-5%, а за съветници 14%-15%. Ясно е, че имаме системен проблем. Скокът в недействителните гласове съвпадна с въвеждането на преференциите. Една от хипотезите е, че те са повлияли при част от хората и са направили гласа им недействителен“, допълни председателят на Борда на директорите на “Информационно обслужване“.

Медийна компания се жалва от Facebook пред ЦИК

Сигнал срещу компанията Facebook е постъпил в Централната избирателна комисия заради неспазване на изисквания на Изборния кодекс по вре...

Проф. Михаил Константинов каза още, че корпоративният вот е неизбежен, защото в малките населени места хората искат да запазят работните си места. Той уточни, че този вид вот не е незаконен, а форма на манипулация.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...