Професор Николай Овчаров: "Помак" проповядва сепаратизъм

31874
Професор Николай Овчаров: "Помак" проповядва сепаратизъм
Снимка: БГНЕС

Европейският институт „Помак” е подал сигнали срещу проф. Николай Овчаров и организацията „Дружба Родина”. Това съобщи самият Овчаров, който е един от най-яростните критици на теориите на председателя на института и лидер на партия „Помак” Ефрем Моллов.

Според Овчаров с темпото, с което „Помак” действа, може да се очаква съвсем скоро сигнал да има и срещу Божидар Димитров.

Археологът Овчаров на разпит, защото нарекъл членовете на "Помак" сепаратисти и българомохамедани

Археологът проф. Николай Овчаров е бил разпитан в СДВР по повод сигнал, подаден срещу него от Институт "Помак", заяви самият той пред "...

Самият Овчаров заяви, че обвинението срещу него е като физическо лице. Професорът обаче не се отметна от думите си и обвини Моллов и „Помак” в сепаратизъм. Той даде и пример за сепаратизма, проповядван от „Помак” – писмо на втория човек в института и негов финансов директор Васил Войнов. Войнов е бивш заместник-министър по социалната политика, припомня Агенция "Фокус".

В свои писма в битката за връщане на хиляда декара земя, объркана чрез бюрократични спънки, на местните хора в Црънча, които хора са с българомюсюлмански произход, Войнов пише: „Кореспондираме с посолството на Гърция и готвим материали за внасяне в ЕС, защото това е умишлен акт от страна на държавата, икономически геноцид. Искат да обезлюдят Родопите, защото знаят, че там живеят 70 на сто помаци, искат да ги направят християни…”. Същият инициативен комитет пише писмо до посланика на Гърция: „У нас, на почит са далавераджиите, затова искаме да минем административно към съседната държава... Искаме специална процедура за прехвърляне на граничните села Црънча и Бръщен към Гърция..." Това е писмо до посланика на Гърция - обясни проф. Овчаров. За пример даде и "други неграмотни хора", които директно агитират съселяните си от Црънча с думите – „не вярваме вече в България, затова искаме да идем към Гърция”.

Кой е Ефрем Моллов

Професор Овчаров уточни, че Ефрем Моллов се пази от преки изявление, които биха могли да бъдат определени като сепаратизъм. Овчаров обаче даде кратко резюме на това кой е Ефрем Моллов. Той е лицето, който познавате от т.нар. Европейски институт „Помак” – регистриран е по Закона за сдруженията. Това е НПО, всеки може да регистрира такава организация – не се стряскайте от това страхотно наименование. Моллов е собственик и на пчеларска фирма, която е основана от баща му. Той има висше образование, работи като учител в Смолян, в 2009 година е бил освободен от работа, след което се заема с политика.

Ефрем Моллов си фантазира, казва Божидар Димитров

Създателят на партия „Помак” си фантизира и измисля. Той трябва да бъде задържан. Това заяви в предаването „Лице в ли...

На последните парламентарни избори неговото участие е в една формация ГОРД, доста е странно в една националистическа формация да участва човек с явно сепаратистични тенденции. Събира около 650 гласа, виждал съм извадките – има по един – два гласа в селата. Директор е на Институт „ПОМАК” и претендент за лидер на ПП „Помак”, която преди няколко дни направи втори опит за учредително събрание в Пловдив, събра 37 души, от които половината бяха цигани – копанари, а помаците бяха много малко, каза проф. Овчаров.

Кой е Николай Овчаров

Николай Димитров Овчаров е български археолог, придобил известност с дооткриването на светилището на тракийския бог Дионис при скалния дворец Перперикон в Източните Родопи, Югоизточна България. Доктор на науките с дисертация на тема „Вардарска Македония през XIV в. и мястото на Охридската област в нея“ (1998). Старши научен сътрудник II-ра степен в Археологическия институт с музей към БАН (1994). От 2003 г. е дипломиран професор в Международния славянски университет – Москва. Бил е преподавал в Славянския университет (1995–1999) и в Нов български университет (1999–2002).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика