Прокуратурата разследва Румен Порожанов и фонд "Земеделие" покрай къщите за гости

7909
Прокуратурата разследва Румен Порожанов и фонд "Земеделие" покрай къщите за гости
Снимка: БГНЕС

В рамките на прокурорската проверка на къщите за гости, строени с европейско финансиране, е проверяван и министърът на земеделието Румен Порожанов. Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което изрично се уточнява, че обект на проверка, освен самите проекти, са и действия на длъжностни лица от Министерството и на Държавния фонд "Земеделие".

Проверката трябва да установи дали има измами в работата на министъра и Държавния фонд "Земеделие". От 2013 г. до 2018 г. Порожанов е бил както шеф на фонда, така и министър. Докато е бил начело на фонда са подписани много проекти за еврокъщи за гости, финансирани от Европа.

Порожанов като пате в кълчища за къщите на гости - проверявало се само по сигнали

Колко точно къщи за гости са с нарушения? 32 къщи са гости трябва изцяло да връщат европейското субсидиране, които са получили, а при н...

"В инкриминирания период той е шеф, ръководител и какъвто искате, преценете, на ДФ "Земеделие”, съответно е редно да бъде проверявано дали е осъществил законово своите правомощия или не ги е осъществил”, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Порожанов обясни пред bTV, че по негово време всичко по програмата с еврокъщите вече е било договорено. До момента министърът не е викан за разпит в прокуратурата.

По повод изявления на министъра на земеделието Румен Порожанов, свързани с "разпоредени 100-процентови проверки на къщите за гости" и постъпили запитвания от медии в тази връзка, от държавното обвинение уточниха, че проверката, разпоредена от главния прокурор на 23 април, е възложена на органите на МВР и не се осъществява съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“.

"Явно някой се е объркал и затова трябваше да разсеем объркването", каза зам. главният прокурор Иван Гешев. Нейният предмет, припомнят от прокуратурата, обхваща – освен къщите за гости, и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз.

"Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение към тези къщи за гости, и в случай че констатираме виновни длъжностни лица, няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, независимо от техния ранг – дали са бивши, настоящи...", беше коментарът на Гешев, който обеща прокуратурата да стигне до всеки нарушител, независимо от позицията му.

Намесиха сина на Румен Порожанов в одита за къщите за гости

Синът на земеделския министър Румен Порожанов - Антоан Порожанов е бил одитор в компанията "Делойт". Това се случва през 2014 година, к...

Служители на ДФ "Земеделие" са на прокурорски прицел и по друго разследване по програмите за развитие на селските райони и конверсия за лозя. Заради това разследване вчера имаше обиски в пет български града. За участниците в схемата Иван Гешев обясни:

"Фирмите, които са кандидатствали по тези програми, формално не са били свързани с реалните собственици, но всичките са роднини, служители, деца на служители, свързани, да го наречем, с бизнес империята "Карнобат".

Осем са обвинените за злоупотреба с евроредства. Благодарение на прокуратурана от целените над 18 милиона лева за усвояване, взели само 5. Но тъй като цялата сума е одобрена от експертите на Държавен фонд "Земеделие", Гешев предупреди:

"Дали са съдействали, дали е имало чадър, дали е имало някакви други нерегламентирани, да ги наречем, взаимоотношения, е обект на проверка и в случай на събиране на доказателства ще бъдат привлечени към наказателна отговорност".

Двама от новата група на Стайков, който по друго обвинение е лидер на престъпна група за пране на пари и данъчни престъления, са извън страната, но това не притеснява заместника на Сотир Цацаров. "Както виждате, прибираме обвиняеми и подсъдими от целия свят".

Прокуратурата у нас - 28-ият участник в европейските избори

Прокуратурата в България изглежда е 28-ият участник в европейските избори. При това далеч по-важен от регистриралите се за вота 13 парт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com