Прокурорът, който ще може да разследва Гешев, мина на първо четене

3726
Прокурорът, който ще може да разследва Гешев, мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене предложенията на ГЕРБ и "Обединените патриоти" за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава нова фигура на прокурор с правомощия да разследва главния прокурор. Решението беше взето с 98 гласа "за", 46 "против" и 10 "въздържал се".

Припомняме, че след провала на проекта за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, след становището на Венецианската комисия и продължаващите критики към предложенията на управляващите по отношение на главния прокурор, в началото на декември депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти актуализираха идеите за това как да се създаде механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако извърши престъпление. 

Въпреки критиките на Гешев: Зелена светлина за идеята спецпрокурор да го разследва

Правната комисия в Народното събрание прие на първо четене предложението на ГЕРБ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с ...

С новите текстове се предлага независим прокурор, който да може да разследва главния, да бъде издиган от поне шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира за 7 години мандат от обикновено мнозинство от членовете на ВСС.

Актовете му няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор и ръководство. Делата срещу главния прокурор да се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.

От държавното обвинение вече изразиха негативно становище за законопроекта и подчертаха, че предвидените промени не са необходими. В актуалното законодателство не са налице пречки за провеждане на разследване срещу главния прокурор от всеки компетентен прокурор, при наличието на достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление от общ характер, считат от прокуратурата.

ГЕРБ искат специалният прокурор да е факт до края на мандата

Специалният прокурор с правомощие да разследва главния да се гласува до края на мандата на този парламент. Тази цел са си поставили от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група Красимир Ципов.

Комисия на ЕП пита прокуратурата за фалшива информация на сайта ѝ, информацията вече я няма

"След срещата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент на 28.08.202...

"Темата за отчетността на главния прокурор и гарантиране на независимостта на разследване случаите, в които той може да извърши престъпление, се дебатира в общественото пространство през последните няколко години", заяви Ципов по време на дебатите.

Според опозицията обаче има опасност тази законодателна инициатива да се превърне във фиаско както стана с предложението за нова конституция. Дебатът по тази тема върви вяло", коментира депутатът от БСП Крум Зарков 

Той подчерта, че не ясно за какво ще взима заплата 7 години специалният прокурор, след като ще се занимава само с разследвания срещу главния, а такива може изобщо да няма.

"Може ли един прокурор да се занимава за 7 години само с една личност? Този човек за 7 години ще развие обсесия. Обектът на интерес, главният прокурор, също е прокурор, който може да разследва разследващия. Не знам как си представяте съвместното съществуване на тези две фигури в правния мир. Не знам как си го представяте - единият ще гони, другият ще бяга, единият ще рови и другият ще крие", заяви Зарков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com