Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурорът, който ще може да разследва Гешев, мина на първо четене

18 декември 2020, 11:02 часа • 3694 прочитания

Народното събрание прие на първо четене предложенията на ГЕРБ и "Обединените патриоти" за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава нова фигура на прокурор с правомощия да разследва главния прокурор. Решението беше взето с 98 гласа "за", 46 "против" и 10 "въздържал се".

Припомняме, че след провала на проекта за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, след становището на Венецианската комисия и продължаващите критики към предложенията на управляващите по отношение на главния прокурор, в началото на декември депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти актуализираха идеите за това как да се създаде механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако извърши престъпление. 

С новите текстове се предлага независим прокурор, който да може да разследва главния, да бъде издиган от поне шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира за 7 години мандат от обикновено мнозинство от членовете на ВСС.

Актовете му няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор и ръководство. Делата срещу главния прокурор да се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.

От държавното обвинение вече изразиха негативно становище за законопроекта и подчертаха, че предвидените промени не са необходими. В актуалното законодателство не са налице пречки за провеждане на разследване срещу главния прокурор от всеки компетентен прокурор, при наличието на достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление от общ характер, считат от прокуратурата.

ГЕРБ искат специалният прокурор да е факт до края на мандата

Специалният прокурор с правомощие да разследва главния да се гласува до края на мандата на този парламент. Тази цел са си поставили от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група Красимир Ципов.

"Темата за отчетността на главния прокурор и гарантиране на независимостта на разследване случаите, в които той може да извърши престъпление, се дебатира в общественото пространство през последните няколко години", заяви Ципов по време на дебатите.

Според опозицията обаче има опасност тази законодателна инициатива да се превърне във фиаско както стана с предложението за нова конституция. Дебатът по тази тема върви вяло", коментира депутатът от БСП Крум Зарков 

Той подчерта, че не ясно за какво ще взима заплата 7 години специалният прокурор, след като ще се занимава само с разследвания срещу главния, а такива може изобщо да няма.

"Може ли един прокурор да се занимава за 7 години само с една личност? Този човек за 7 години ще развие обсесия. Обектът на интерес, главният прокурор, също е прокурор, който може да разследва разследващия. Не знам как си представяте съвместното съществуване на тези две фигури в правния мир. Не знам как си го представяте - единият ще гони, другият ще бяга, единият ще рови и другият ще крие", заяви Зарков.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес