Протестите в МВР - да се придърпа малкото останало от баницата

6062
Протестите в МВР - да се придърпа малкото останало от баницата

Нека не забравяме, че реформата в МВР не е само бюджетна, но и административна. Сега основните вълнения са около бюджетната реформа, но тепърва стои на дневен ред въпросът администрацията на МВР да бъде третирана като обикновените държавни служители, а не като полицаи и пожарникари, посочи председателят на Института за дясна политика Нено Димов.

Според Димов нито АБВ, нито „Патриотичния фронт” са били готови да подкрепят бюджетната реформа, а това би било много ясен сигнал за дестабилизация.

МВР синдикалист: Протестирахме вече 14 пъти за лошите условия на труд

Това е 15-ти национален протест от 2008 година насам. И всички досега бяха насочени и към лошото оборудване, към лошите условия на труд...

Ако реформата в МВР е нещо, за което да съдим какъв е капацитетът на това управление да прави реформи, изводът хич не е утешителен, посочи пред Нова телевизия бившият ни посланик в Русия Илиян Василев. Дори само факта, че реформата минава през Преходни и заключителни разпоредби, показва управленска неспособност. По дефиниция служителите от сектор „Сигурност” не могат да протестират, но го правят и ще им се размине, сигурен е той.

Каква е бюджетната рамка – увеличение до 5% от целия бюджет в полза на МВР, а икономическият ръст не е достатъчен. Виждаме една пехливанска борба да се придърпа към едно съсловие малкото останало от баницата, категоричен е Василев.

През последните години политиците харчат пари, за да си мълчат определени съсловия. Какво се случва – имаме 300 болници при 50 необходими максимум, имаме 57 ВУЗ-а, още 2 ще се открият. Ами какво се случва с тока – милиарди потъват. Нищо не се е променило – България харчи годишно поне 3 млрд. лева повече, отколкото можем да си позволим, заключи социологът Андрей Райчев. Трябва да има диалог, че живеем по-нашироко, отколкото можем. Ако това се каже на народа, ще последва веднага „кво, ти кой си”. Борисов просто си печели време, като се откупува на дребно от този и онзи, сигурен е Райчев. През зимата ще почнат да протестират и айде бонбонче на този, две на онзи. И на кого се трупа това – на най-мълчаливия, на децата, заключи социологът. Изборът на политици дори става с псувня, защото политическият елит е изгубил връзка с реалността, добави той.

Реформи да, ама не от моя сектор, съгласи се Нено Димов. Хем не сме доволни от МВР, но има влиятелни политически партии, които да застанат на страната на статуковото, каза той.

Полицейските протести нямат край - следващият национален е на 12 ноември

Следващият протест на служителите в сектор Сигурност ще се проведе в четвъртък, 12 ноември, от 13:00 часа до 20:00 часа пред сградата н...

Този политически елит е стреснат, защото не прави реформи. Всяка реформа тръгва с леко разрушение, но трябва да завърши с оптимизация. Например в МВР - трябва да останат по-малко хора, но с по-големи заплати и по-добри условия за работа. Но не е само МВР - а банковата сфера, енергетиката? Сега Фондът за гарантиране на влоговете е изпразнен и всеки следващ банков трус би се поел от бюджета. А в енергетиката как е - на БЕХ се отказва кредит от 650 млн. евро от банките, защото те се страхуват от риска за този кредит, тъй като в БЕХ нещата потъват година след година, предупреди Василев.

Проблемът е не в бюджетния дефицит, а в липсата на икономика - не се занимаваме с икономическо развитие, а с усвояване на фондове. Еврофондовете не могат да бъдат основен двигател, а само патерица. Не знаем къде отиваме, не оптимизираме нещата. Горанов хем ще реформира МВР, хем увеличава бюджетът им на 5% от държавния - нещо нечувано. Не се занимаваме с дългосрочната матрица - какво и как искаме да постигнем. Плащаме, изяждаме солта и боя и накрая пак сме на същото. Движим се към гръцкия сценарий, без да има еврозона да ни спаси и това е големият проблем, завърши бившият ни посланик в Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика