"Протестна мрежа": 100 дни управление на Борисов, моделът КОЙ пак е на власт

24882
"Протестна мрежа": 100 дни управление на Борисов, моделът КОЙ пак е на власт
Снимка: Протестна мрежа

След като в петък, 13 февруари, второто правителство на Бойко Борисов представи своя отчет за първите си 100 дни на управление, дойде оценката и на "Протестна мрежа" - организацията, която в публичното пространство е свързвана най-вече с блогъра Асен Генов и Антоанета Цонева. Точно Генов беше човекът, който инциира организацията във Facebook за първия протест срещу кабинета "Орешарски" - заради назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ето какво казва "Протестна мрежа" в своята оценка за дейността на новото правителство:

"След 100 дни правителство на компромиса България продължава да е в плен на същите зависимости, които на 14 юни 2013-та ескалираха до пълна гражданска непоносимост и изведоха гражданското общество на 404 дни протест.

Каква е оценката на втория кабинет на Бойко Борисов?

Днес второто правителство, водено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, даде отчет за първите си 100 дни на власт. Отчетът премина без на не...

Отказът от реални действия и опитът да бъдат реабилитирани част от виновните за най-срамния период в най-новата ни история са доказателство за зависимостта на новото правителство и принадлежността му към модела КОЙ.

В деня след предсрочните парламентарни избори ние казахме, че моделът КОЙ не е демонтиран и той означава:

- пленени регулатори, които не могат да наложат закона;

- медии с неясна собственост, които се използват за бухалки срещу опонентите и проправителствена пропаганда;

- съдебна система, тежко зависима от политически натиск;

Бъчварова заложи бомба със закъснител относно оставките на Лазаров и Писанчев

Реформаторският блок и Патриотичният фронт са отправили призив и искане за кадрови промени там, където органът за назначаване и взема...

- служби на националната сигурност, парализирани от престъпни мрежи с висока политическа протекция;

- политически партии, функциониращи като корпорации;

- източване на публичен ресурс за купуване на избори, лично обогатяване и умъртвяване на инициативността и конкуренцията.

Днес ние казваме: моделът КОЙ е отново на власт.

Шефът на ДАНС - Писанчев, главният секретар на МВР - Лазаров, шефът на ДАТО - Китов, председателката на СГС - Янева, шефът на БНБ - Искров, шефът на КФН - Мавродиев със своите действия и бездействие са доказали, че нямат място в управлението на държавни институции. Със своите действия и бездействия и дори с мълчаливо съгласие те не са защитили закона като се изправят срещу нерегламентираните дейности, които са им били изискани, налагани или вменявани. Със своите действия и бездействия и дори с мълчаливо съгласие те са нарушили закона и по този начин са ощетили държавата и обществения интерес. Фактът, че те продължават да заемат тези постове и че премиерът открито признава, че се страхува да поиска оставките на отговорните за безобразията в сектора "Сигурност", оставя нашата държава в плен на същите тези зависимости, които ни изведоха на улицата на 14 юни 2013 година.

Нищо изненадващо - вторият кабинет "Борисов" си пише добра оценка

Положителна оценка, единомислие в голяма степен и излизане от международната изолация – това представлява обобщението на работата...

100-те дни компромисен толеранс изтекоха. Няма реални реформи. Няма реални заявки за демонтирането на модела КОЙ. Няма реални действия за изтръгване на държавата от ръцете на корпоративно-политическата мафия, която гарантира своя властови комфорт именно чрез лостовете на сектора за сигурност."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика