Първанов: Ако не беше Кристалина, Бокова щеше да бъде избрана за генерален секретар

1384
Първанов: Ако не беше Кристалина, Бокова щеше да бъде избрана за генерален секретар
Снимка: БГНЕС

Ако не беше факторът Кристалина Георгиева, Ирина Бокова можеше и щеще да бъде избрана за ген. секретар на ООН.

Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с последното гласуване за генерален секретар на ООН, предаде Фокус.

По думите му Ирина Бокова е защитила доброто си име, защитила доброто си представяне до момента, показала е изключителна воля и дипломатически умения, въпреки позицията на българското правителство.

„Между, другото ако трябва с една дума да изразя това, което направи Ирина Бокова, е добре известната поговорка: „И сам войнът е войн“", каза той. По думите му обструкцията на българското правителство от самото начало, било чрез съботаж, било чрез груба намеса, чрез тежки и груби послания по отношение на Ирина Бокова, е била факт и всички те са били свидетели на тази политика.

„Беше обидно дори в тези дни да слушаме. То не беше и изслушването на г-жа Кристалина Георгиева как тя е кандидатът на България. Това беше кандидатът на правителството на България, на премиера Борисов и министър Митов и може би някои среди в ЕНП. Можем да кажем сега на финала на този процес по избор на нов ген. секретар, че в хода му Ирина Бокова се утвърди като блестящ дипломат и световен лидер. С това си класиране г-жа Ирина Бокова на практика беше първата жена от Източна Европа – тези два критерия, които бяха основни водещи по време на цялата кампания“, заяви Георги Първанов.

Български реакции за ООН: Светът ни излъга, Германия ни провали

Резултатите от вчерашното гласуване на СС на ООН показват, че само сме имали надежда българин да е начело на ООН. От самото начало Анто...

По думите му с действията си правителството на Република България не само е изложило българската дипломация, но е провалило шансовете на групата на Източна Европа да има свой ген. секретар на ООН.

Ако има достойнство министър-председателят трябва да поеме политическата отговорност и да си подаде оставката, допълни Първанов.

По думите му това е мъжкият и достойният отговор в такава ситуация. Лидерът на АБВ заяви, че се е уморил да иска оставката на министър Митов по отношение на външната политика. "Мисля, че достойното е, г-жа Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от ЕК незабавно", заяви Георги Първанов. По думите му след този морален крах той не вижда, как тя ще продължи да работи и ще гледа хората в очите и ще налага авторитет в една сложна ситуация.

„Отделна тема е, за поведението на така наречените европейски лидери, каквито в последно време никак ги няма. Не мога да поискам оставката на г-жа Меркел, но си мисля, че ако тя е съпричастна към това, което стана в България, трябва да последва някакво извинение“, посочи Първанов. Според него, ако са ни излъгали, че тя е вътре в играта, то нейните „питомци“ трябва да си получат заслуженото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика