Първанов иска АБВ да подкрепи предложението на ДПС за 100% мажоритарен вот

12054
Първанов иска АБВ да подкрепи предложението на ДПС за 100% мажоритарен вот
Снимка: БГНЕС

Лидерът на АБВ Георги Първанов ще предложи на парламентарната група да подкрепи предложението на Лютви Местан за 100% мажоритарен вот. Това каза по време на пресконференция в пловдивското село Радиново самият Първанов.

По думите му президентът така и не е пожелал и не е посмял да формулира ясно въпроса в референдума колко точно да са мажоритарно избираните депутати в българския парламент. „Какво означава да питат хората дали са съгласни част от народните избраници да бъдат избирани мажоритарно? Каква част? Един, десет, двайсет, трийсет или двеста и четиредесет, както Лютви Местан предлага?”, запита лидерът на АБВ, цитиран от "Фокус".

БСП и АБВ събраха подписите за сезиране на КС за дълга от 16 млрд. лв.

Парламентарните групи на БСП и АБВ събраха необходимите подписи за сезиране на Конституционния съд по законопроекта за ратификация на...

Той определи тази провокация на Местан като интелектуална. „Ще предложа на нашата парламентарна група да подкрепим едно такова предложение, за да докажем, че сме последователни когато става въпрос за мажоритарния вот. Но ако това не мине – питам, дали другите партии, в това число и ДПС, ще гласуват за нашето предложение, което е най-разумното, най-работещото”, каза Първанов и уточни, че става дума за това, от тези 240 депутата 120 да бъдат избирани мажоритарно и 120 пропорционално.

Лидерът на АБВ добави, че по този начин наистина ще могат да се избират личности, но от това ще спечелят повече големите партии, по-малките ще загубят. От АБВ са съгласни да има и задължително гласуване. Според Първанов, то е, за да се намали силата на купения вот.

„Това е едно от големите бедствия на българската политика в момента. Става дума за голям процент от избирателите, които участват на изборите, защото някой е платил”, каза лидерът на АБВ и добави, че хората трябва да получат възможност да избират личности, а не партийци скрити дълбоко в партийните листи. По темата за закона за референдумите Първанов каза: „Има един закон, който вдига много високо бариерата, за да се признае този референдум за валиден. Вместо 50%, тази бариера спокойно може да бъде 40%, както ние предлагаме, за да стимулираме хората да участват, за да създават резултати тези референдуми”.

Той заяви още, че АБВ има готова стратегия за развитието на ядрената енергетика. По думите му, стратегията ще бъде предложена в парламента, защото целта на партията е енергийната политика на страната да бъде такава, каквато е била преди години.

Местан: Мажоритарният вот няма да засегне ДПС

Мажоритарният вот няма да засегне ДПС. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан след среща с Реф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика