Първанов прогнозира предсрочни избори наесен

18153
Първанов прогнозира предсрочни избори наесен
Снимка: БГНЕС

Предсрочен парламентарен вот наесен прогнозира на пресконференция в Кърджали Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. Днес той заяви, че този парламент няма живот.

„Един парламент, който не е в състояние да събере кворум, какво остава да произведе разумни и работещи, необходимите за обществото ни, закони. Този парламент е обречен и няма смисъл тази агония да продължава, това трябва да бъде ясно на избирателите. На изборите за Европейски парламент трябва да отидем с ясното съзнание, че наесен ще имаме избори за национален парламент“. Той коментира, че това блокиране на Народното събрание връзва ръцете и на правителството и е част от една тежка криза в институциите и в отношенията между институциите. И даде пример със скандала около формирането на ЦИК, като го определи като безпрецедентен в цялата история на прехода.

АБВ и Реформаторите: Пеевски е обида за избирателите на ДПС

Работихме с г-н Калфин по присъединяването на България към Европейския съюз. Различаваме се в позицията ни за Крим, не съм чела още АБВ...

На журналистически въпрос може ли да бъде сформирано в рамките на настоящия парламент ново мнозинство, Георги Първанов коментира, че всичко е възможно, но това само би удължило агонията на Народното събрание.

По повод номинациите на Делян Пеевски за евродепутатската листа на ДПС, Първанов заяви, че ситуацията провокира българското обществено мнение и ще предизвика дебати относно образа на България в ЕП. Все по-очевидно става, че Пеевски се превръща в емблемата на настоящото управление. „Всичко, което се случва в основни направления, е свързано с личността и името на този успял младеж. Мисля, че това трябва да накара българските граждани да гласуват масово. За да се сложи край на този задкулисен модел на управление, българинът трябва да участва в изборите не само защото евродепутатите са важни, но и защото това е единствения начин да се сложи край на този порочен модел на управление. Пеевски не е просто казус, това е диагноза на българската политика“, коментира Георги Първанов.

Що се отнася до социологическите сондажи за нагласите на избирателите към политическите формации за евровота, Георги Първанов каза, че социологията не го интересува. Той обаче смята, че трябва да се носи отговорност, „защото не може чак толкова да се лъже“. „Целите на АБВ са да спечели изборите, защото аз не се задоволявам с морални победи“, каза президентът. И посочи, че големите разлики между агенциите в изнасяните проценти говорят за различна тарифа при отделните агенции. „Ще видим кой прав, кой крив на 25 май“, каза Първанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика