Първи подписахме с Турция протокол за приемане и връщане на бежанци

2242
Първи подписахме с Турция протокол за приемане и връщане на бежанци

Министрите на вътрешните работи на България и Турция Румяна Бъчваров и Ефкан Ала подписаха Протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Турция за обратно приемане на мигранти и бежанци. Споразумението предвижда за всеки върнат нелегален мигрант от ЕС на Турция, Турция да праща по един сирийски бежанец, регистриран в нейните бежански лагери.

България е първата държава-членка на ЕС, с която Турция подписва такъв документ, посочи Ефкан Ала и допълни, че този протокол е изключително важен за бъдещата работа и прилагането на механизмите за ефективно взаимодействие.

МВР планира мярка срещу бежанците, която ЕК вече не одобри

Лагер от затворен тип за идващите и с все още неустановен статут бежанци отново може да стане факт. МВР обмисля опцията като гаранция, ...

Днешният акт е още една крачка в установеното изключително добро взаимодействие, подчерта Румяна Бъчварова и изрази увереност, че документът ще даде реални резултати, които са в интерес и за двете страни - практическа рамка и детайлно разработени процедури. Българският вътрешен министър припомни предприетите през последните месеци стъпки - успешното подписване на Споразумението за тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество ГКПП Капитан Андреево между България, Гърция и Турция, както и работата по изготвянето на правилата за неговата дейност. Създаването му е още една възможност за обмен на информация в реално време на полицейските и митническите органи с оглед постигане на адекватна и навременна реакция по противодействие на незаконната имиграция и на контрабандата.

Бъчварова акцентира и върху подписаното споразумение и осъществено оперативно взаимодействие между българската гранична полиция и турската брегова охрана. По думите ѝ, подписването на днешния протокол за реадмисия е събитие от изключително голямо значение за двустранните отношения. Документът показва, че България и Турция имат воля за общи мерки в отговор на миграционната криза и убеденост, че резултатите няма да се забавят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика