Първи резултати от ЦИК за евроизборите: "Демократична България" печели мандат, Иванчева бие "Атака" и НФСБ

17639
Първи резултати от ЦИК за евроизборите: "Демократична България" печели мандат, Иванчева бие "Атака" и НФСБ
Снимка: БГНЕС

Първите официални резултати от страна на ЦИК за проведените вчера (26 май) избори за Европейски парламент потвърдиха картината на предварителните прогнози.

При преброени 42,29% от протоколите, ГЕРБ взема 30,53%, т.е. около 1-2% по-малко от даденото от екзит половете. БСП е втора, с 25,63%.

Според ЦИК няма проблем, че съдебен заседател, осъдил Иванчева, е член на РИК в нейния район

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли жалбата на Десислава Иванчева срещу избора на Мария Петрова Праматарова-Щуркова за член ...

Голямата новина е, че „Демократична България” със сигурност праща евродепутат, въпросът е кой точно ще е той, заради преференциите. Демократите са пети, със 7,59%. Снощи имаше опасения, че те са на ръба и е възможно при отчитане на вота „не подкрепям никого” да паднат под чертата от 5,88% и БСП да вземе шести мандат. Засега обаче разпределението остава 7 места за ГЕРБ, 5 за БСП, „Демократична България” и ВМРО са с по 1 място. „Воеводите” събират 8,47%, а трети са ДПС, с 11,86%, което е също като ГЕРБ – с около 2% по-малко от екзит полове. Движението е с трима евродепутати, което е с един по-малко от досега.

Впечатление прави успехът на бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева. Тя има 1,85% т.е. дотук над 14 000 гласа, което е по-добър резултат от „Атака” (1,22%), НФСБ (1,08%) и „Коалиция за България” (0,94%). А избирателната активност е много ниска - 26,2%.

"Трябва да консолидираме целия вот център-вдясно извън ГЕРБ, сега не успяхме", коментира Радан Кънев пред Нова телевизия и добави, че алтернативата в лицето на "Демократична България" започва да се очертава.

Европейската картина

ГЕРБ и БСП запазват "твърдия" си електорат, ВМРО обра патриотичния вот

Най-големите партии ГЕРБ и БСП запазват "твърдия" си електорат на европейските избори. На настоящия европейски вот двете партии запазва...

Иначе на паневропейско ниво, Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) остават най-големите политически групи, но със загуби на места - между 35 и 444. ЕНП може да получи 173 мандата в новия парламент, което е с 44 места по-малко, отколкото на предишните избори през 2014 г. Социалдемократите претендират за 148 места, което е с 38 по-малко.

Парламентарната група Алианс на либералите и демократите, ще увеличи броя на своите мандати с 11 до 79 депутати. А ако към тях се добавят и депутатите от партията на френския президент Еманюел Макрон „Република, напред“, то либералите могат да разчитат на 107 места. ПГ на „Зелените“ – Европейски свободен алианс също разширява присъствието си с 18 депутати до 70 мандата. След тях са Европейските консерватори и реформатори – 58 мандата или с 18 по-малко. Европа на нациите и свободата, в която влиза Марин Льо Пен, също увеличава броя на депутатите си с 21 места до 58. Извънпарламентарните партии също увеличават броя си с 59 места. „Европа за свобода и пряка демокрация“ с участието на „Алтернатива за Германия“ ще разполага с 56 места или с 15 повече.

Очаква се някои от парламентарните групи да се преструктурират. Това може да засегне дясно популистките и дясно консервативните политически семейства.

Първите глобални резултати за ЕС са базирани на официални финални резултати в 6 страни: Чехия, Латвия, Кипър, Словакия, Словения, Испания, официални предварителни резултати в 15 страни: Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Швеция, национални прогнози от 6 страни: България, Франция, Италия, Гърция, Полша и Румъния и предизборни намерения за гласуване в Обединеното кралство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика