Радан Кънев: Не вярвам, че ГЕРБ ще се поправи някога

3684
Радан Кънев: Не вярвам, че ГЕРБ ще се поправи някога
Снимка: БГНЕС

Ще изчакам заседанието на групата, подозирам, че няма да се гласува по един и същ начин за конституционните промени. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев за днешното, трето гласуване на новата Консатитуция. То ще е анблок и всеки депутат ще гласува поименно.

Мнението ми за промените в Конституцията е негативно – заради квотите в прокурорската и в съдийската колегия, както и заради запазването на сегашния състав на ВСС, посочи Кънев. На въпрос как е гласувал за разпределението на съотношенията на квотите във ВСС, лидерът на ДСБ призна, че не е гласувал въобще предложението на АБВ, което беше прието с 204 гласа – за 6:6 професионални и политически фигури (плюс председателите на ВКС и ВАС) в съдийската колегия и 6:5 в прокурорската. Който си сглобява мнозинствата за Конституцията, нека си събере гласовете – след като можеш да събереш 210 гласа, когато не си уважаваш подписите и бламираш коалиционния си партньор, събери и когато трябва да действаш конструктивно, иронизира Кънев.

Седми пореден ден гражданите възроптаха срещу подмяната на съдебната реформа

Пореден 7-и протест срещу промените в Конституцията събра стотици хора пред Съдебната палата. Протестиращите смятат, че тази вечер е п...

Дали ДСБ ще излезе от парламентарната група Реформаторския блок – ако колегите в ДСБ го поискат, ще го сторим, посочи Кънев. Припомняме, че чак през март ДСБ ще решава дали да остане в Реформаторския блок. Нямаме очаквания, че ГЕРБ ще се поправи – за една година чухме изключително много празни приказки и гласуване ГЕРБ плюс ДПС за лоши предложения – за добри може който иска да си гласува. Кънев разкритикува финансово-икономическата политика на управлението и прогнозира, че ако няма реформи в тази насока, властта ще рухне. Найден Зеленогорски и Цветан Цветанов може да говорят каквото си искат, но истината е, че не предложиха нищо пред очевидната криза, добави Кънев, визирайки изказването на Зеленогорски, че и той искал да е президент на САЩ като отговор на предложението на ДСБ да се сформира ново правителство. Цветанов пък директно отхвърли възможността някой да натиска ГЕРБ каквото и да е, включително за промяна на коалиционното споразумение, както поискаха хората на Меглена Кунева.

Очевидно е, че ще се случва много пъти да не съм рамо до рамо с Петър Москов, каза Кънев, визирайки появили се карикатури, че точно Москов е съдействал в голяма степен за разцеплението в Реформаторския блок. Радан Кънев за пореден път подчерта, че разлом в Реформаторския блок няма – имало разлом в мисленето на десните избиратели дали трябва да има силна дясна опозиция на ГЕРБ. Сигурен съм, че в рамките на Реформаторския блок можем да работим заедно, макар да не гласуваме еднакво, подчерта Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика