Реформаторският блок остава в управлението, ДСБ - в опозиция

3289
Реформаторският блок остава в управлението, ДСБ - в опозиция
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок остава в управлението. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в кулоарите на парламента, където дойде след като напусна заседанието на Изпълнителния съвет на РБ в Народното събрание, предаде БГНЕС. ДСБ остава опозиция, уточни Кънев.

„Гласуването на ДСБ ще бъде всеки път след конкретна преценка дали става дума за дясна реформаторска мярка, както много рядко ставаше дума досега или за мярка, която запазва статуквото, каквито бяха преобладаващо гласуванията до момента в парламента, гласувани изключително от мнозинства ГЕРБ-ДПС-АБВ”, заяви Кънев.

Самият той няма да напусне парламентарната група на Реформаторския блок.

„Ние работим, вече сме на полето. Целта на ДСБ не е да прави празни морални жестове, а да изгради истинска, силна, дясна позиция, която първо да вразуми управляващите. Те (управляващите - бел. ред.), при липсата на каквато и да е опозиция, си правеха каквото си искат, с каквито си искат мнозинства. Наличието на една силна, дясна опозиция най-малкото ще ги стресне да започнат да правят някакви реформи. През това време ние ще изграждаме силна политическа алтернатива, която да бъде достатъчно способна за следващи избори”, увери председателят на ДСБ. Той уточни, че на 13 март догодина, на национално събрание ДСБ ще решава дали да не излезе от Реформаторския блок.

Кънев посочи и, че е предложил Реформаторският блок да излезе с обща позиция - премиерът Бойко Борисов да подаде оставката на това правителство и да формира нов кабинет на базата на ценности, които сегашното управление не е могло да оправдае. Това предложение е било отхвърлено, но не стана ясно с колко гласа.

"РБ потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция", каза в изявление Найден Зеленогорски по същото време, докато беше изявлението на Кънев, но на „Раковски” 134.

"Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на РБ за политики като съдебната реформа и антикорупционния закон", се посочва в декларацията.

„Ние потвърждаваме доверието си към министрите на Реформаторския блок”, заяви Зеленогорски. Още от днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка за постигнатото от началото на управлението и актуализацията на постигнатото споразумение", се посочва още в декларацията.

Цветанов: Преговаряме с трима кандидати за правосъден министър

Водят се преговори с трима потенциални кандидати за поста на министър на правосъдието. Това каза председателят на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-...

След изчитането на документа Зеленогорски отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Според неофициални източници лидерите на СДС и ДБГ – двете партии, които решиха да останат във властта, са се опитали да притиснат Радан Кънев партията му ДСБ да напусне РБ, но той е отказал, предаде Mediapool.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика